Hamáček: Epidemie pomalu slábne. Jinde by nápor nemocných jako my nezvládli

Jan Hamáček

Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu

Epidemie koronaviru podle šéfa Ústředního krizového štábu a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) slábne. Podle něj to ale neznamená, že by lidé měli propadat velkému optimismu. Zároveň prohlásil, že nebýt obrovského nasazení zdravotníků a robustního zdravotnictví, Česká republika by krizi nezvládla.

„Čísla běží podle matematických modelů, dochází k pomalému slábnutí epidemie, křivka klesá. Je čas na opatrný optimismus. Skóre se drží na křivce 70, znamenalo by to převedení z kategorie pět do čísla čtyři,“ řekl na středeční tiskové konferenci po jednání krizového štábu Hamáček.

Dodal, že nemá cenu propadat extrémnímu optimismu a tvrdit, že je vše za námi. „Situace v nemocnicích je kritická, nápor je zvladatelný díky obrovskému nasazení zdravotníků a robustnímu zdravotnictví,“ prohlásil Hamáček. Dodal, že kdyby byla podobná situace jinde ve světě, země by ji nemusela zvládnout.

Nová pravidla od středy

Od středy začala platit nová nařízení vlády v boji proti koronaviru. Do lavic se vrátili žáci prvních, druhých tříd základních škol, žáci škol speciálních a začala platit i nová pravidla v obchodech. Aktuálně se opatření řídí podle protiepidemického systému PES.

Na státní svátek v úterý 17. listopadu přibylo 4 246 nově nakažených koronavirem. Pandemie je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) za bodem zlomu, a tak se opatření mohou postupně rozvolňovat podle protiepidemického systému PES.

Ve středu se vrátili do lavic žáci prvních a druhých tříd základních škol i všechny ročníky speciálních škol. Třídy se nedělí do menších skupin jako na jaře a děti z různých tříd by se neměly potkávat. Pod touto podmínkou fungují i družiny.

I v obchodech začalo platit nové nařízení. Jeden člověk pro sebe má vyhrazen prostor 15 metrů čtverečních a otevírací doba může být maximálně do 21. hodiny. Otevřely se také salony pro psy a kočky a na svatby, pohřby a bohoslužby může nově 15 lidí. Ve středu zasedá Ústřední krizový štáb, po čemž na tiskové konferenci promluví ministr vnitra Jan Hamáček.

Tagy: