Palubní kamera na čelním skle se vám může prodražit. Policie ji hodnotí jako přestupek

Záznam z palubní kamery může být v případě nehody či nezákonného chování druhého účastníka důležitým důkazním materiálem. Je ale potřeba vědět, jak ji v autě správně umístit. Většina řidičů ji totiž upevňuje na čelní sklo, což je podle policie nezákonné a hrozí za to pokuta. Finanční trest můžete dostat i za držák na telefon nebo vonný stromeček na zpětném zrcátku.

Při nahlédnutí do interiérů zaparkovaných aut zjistíte, že skoro každé druhé bude mít něco na vnitřní straně čelního skla. Ať už je to v Česku stále populárnější palubní kamera, držák na mobil či plyšák. Častý je třeba i vonný stromeček na zpětném zrcátku. Problém je, že ani jeden z těchto předmětů tam být v drtivé většině případů nesmí, protože jsou v zorném poli řidiče.

K TÉMATU: Sluchátka na uších jsou častým viníkem nehod. Narušují naši orientaci v provozu, říká expert

„Jakákoliv překážka v poli přímého výhledu řidiče směrem dopředu v úhlu 180 stupňů, která narušuje jeho výhled dopředu či do stran, je porušením zákona. Řidič je totiž povinen užít vozidlo, které splňuje technické podmínky, což v tomto případě není,“ sdělila CNN Prima NEWS policejní mluvčí Hana Rubášová.

Zatímco ale vonné stromečky, plyšáky či držáky na mobil je možné umístit i na jiná místa v autě než jen na čelní sklo, u palubních kamer už je to samozřejmě o poznání komplikovanější. Podle výrobců by správně měla být buď na palubní desce tak, aby nezasahovala do čelního skla, nebo v jeho mrtvém bodě. Tím je prostor nahoře uprostřed hned za zpětným zrcátkem. Tady totiž do řidičova zorného pole nijak nevyčnívá.

V zahraničí hrozí pokuta i za známku

U papírových známek dostupných v zahraničí se pak vždy řiďte návodem, který vám jasně ukáže, kam je nalepit. Nejčastěji jde o levý horní roh čelního skla, kde už má většina aut sluneční clonu, nebo opět o prostředek v oblasti zpětného zrcátka. Pokud ji budete mít umístěnou jinde, než doporučuje návod, může vám policie opět udělit vysokou pokutu.

U nás v Česku se ve všech zmíněných případech bude pohybovat do dvou tisíc korun na místě nebo 2500 Kč ve správním řízení. Podle instruktora pražské autoškoly Radka Vrtala však není dobré brát to na lehkou váhu, protože i když budete mít štěstí a policie vás nechytí, můžete ohrozit sebe či ostatní účastníky provozu.

„Předmět umístěný na čelním skle či zavěšený na zpětném zrcátku může v krajních případech zastínit třeba chodce nebo cyklistu a způsobit tak velké problémy,“ vysvětlil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak emisní povolenky zdraží naftu? Existují tři scénáře, ten černý by cenu skoro zdvojnásobil

Tagy: