Eurokomisařka Jourová je jednou nohou na odchodu z ANO. Hnutí nemá kde brát, říká politolog

Poté, co v posledním měsíci ANO opustily dvě výrazné tváře, překvapila svým vyjádřením i eurokomisařka Věra Jourová. V rozhovoru pro web Lidovky uvedla, že si „musí rozmyslet, jak se v hnutí cítí.“ Po konci mandátu by totiž chtěla své zkušenosti zužitkovat v české politice, do unijní exekutivy se ale dostala díky nominaci ANO. Podle politologa Lukáše Jelínka těmito slovy naznačila, že je jednou nohou na odchodu z hnutí.

Vzhledem k tomu, že Jourové vyprší mandát v roce 2024, už zvažuje, jakou cestou se dále vydá. V rozhovoru pro Lidovky řekla, že chce být užitečná „doma“. „Jednou z možností je, že mi dá šanci česká politika. Jsem členkou hnutí ANO, tak budu muset zjistit, jak se tam cítím, jestli to někde nedrhne,“ sdělila.

ČTĚTE TAKÉ: Z dezinformátora Vrabela udělali bubáka. Do eurovoleb chci Maláčovou a Haška, říká Paroubek

Místopředsedkyně unijní exekutivy doplnila, že nevěří na takzvané „catch-all party“ (všelidové strany, pozn., red.). Tento termín často používá právě lídr hnutí Andrej Babiš. „Počkám si, jaký bude vývoj do podzimu příštího roku, kdy už bude nabírat na síle kampaň pro parlamentní volby. Myslím, že příští rok bude možná více jasno v politickém směřování hnutí,“ dodala.

Ukáže se zřejmě při návratu

Taková slova podle politologa Jelínka značí jisté pochybnosti. „Bude hodně zajímavé, jestli hnutí ANO opustí i eurokomisařka Jourová, až se bude vracet zpátky do republiky a bude se rozhodovat. Z jejích vyjádření vyplývá, že je už také jednou nohou na odchodu,“ okomentoval to pro CNN Prima NEWS.

Případný odchod by podle něj byl pro hnutí velmi citelný. „Pokud by vzdalování osobností od Andreje Babiše pokračovalo, bylo by to pro ANO docela těžké. Jednoho dne se totiž z veřejného života bude chtít stáhnout i Andrej Babiš a pokud všechno zůstane jenom na paní Schillerové, panu Juchelkovi a Havlíčkovi a dalších současných reprezentantech hnutí ANO, nebude to působit úplně hvězdně jako sestava před nějakými čtyřmi nebo nebo deset lety,“ dodal.

V únoru z hnutí vystoupili hejtman moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura. Taková personální fluktuace není podle politologa Jelínka normální. Hnutí zřejmě i proto hledá nové členy, známější politici však do ANO spíše nesměřují.

„Nedokážu si moc představit, že by do hnutí přešel někdo z jiných politických stran. Zpočátku do hnutí ANO přicházeli i politici nespokojení se stavem Občanské demokratické strany nebo sociální demokracie. Ale v současné době, kdy už jsou karty celkem jasně rozdané, by bylo dost překvapivé, kdyby do ANO přecházeli lidé z opačného konce politického spektra,“ dodal.

Tagy: