Evropa se připravuje na migrační vlnu. Řešit ji budou během svého předsednictví Češi

Migranti přespávají mimo jiné i v checkpointu na běloruské straně hranic s Polskem.

Nová vláda premiéra Petra Fialy možná bude mít na stole nový evropský pakt o migraci a azylu. Téma by totiž mohlo přijít na přetřes právě v době českého předsednictví v čele Evropské unie. Shodli se na tom europoslanci napříč politickými stranami. Ti zároveň přiznávají, že Visegrádská čtyřka, kam náleží i Česko, je u nás značně přeceňována.

Europoslankyně hnutí ANO Dita Charanzová ve vysílání CNN Prima NEWS řekla, že se v EU připravují nové nástroje, které by měly pomoci k přípravě na další možnou migrační vlnu, k níž by mohlo dojít podobně jako během krize v roce 2015. „Možná to spadne i na české předsednictví, pokud to Francouzi nedokončí,“ zmínila Charanzová.

V rámci paktu o migraci a azylu by se mělo jasně stanovit, jakým způsobem vracet migranty do zemí, ze kterých přišli, jak se dívat na tamní problémy, které jsou mnohdy prvotním důvodem pro opuštění vlasti, a také jak chránit vnější hranice EU.

Řada uprchlíků do Evropy v současnosti přichází zejména z Afghánistánu, kde se před několika měsíci ujalo vlády radikální hnutí Tálibán. Charanzová tamní situaci označila za katastrofální, ale i tak je podle ní nutné s Tálibánem o krizi jednat. „Musíme najít dialog s tamní vládou, ať se nám to líbí, nebo ne,“ říká europoslankyně za ANO.

O možnosti, že migrační pakt bude řešen během českého předsednictví, mluví i evropská zákonodárkyně Pirátů Markéta Gregorová. „České předsednictví, které se má dít příští rok, by mělo mít na stole nový migrační a azylový pakt. Nová vláda se tomu bude intenzivně věnovat,“ poznamenala členka strany vládní koalice.

Visegrád Bruselem neotřásá

Europoslanci se zároveň shodli, že Visegrádská skupina (V4), které sdružuje Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, ve skutečnosti nemá takovou důležitost, jaká je jí přisuzována. „Vnímáme ji jako silný klub, který Bruselem otřásá, ale tak to není. Ona v europarlamentu v podstatě neexistuje. Ale je dobře, že se nejbližší země baví,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS europoslanec Evžen Tošenovský (ODS).

Na jednání V4 aktuálně míří nový český šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Že je V4 přeceňovaná potvrzuje i Gregorová. „To, že máme společnou historickou zkušenost s komunismem neznamená, že spolu ve všech ohledech budeme budovat budoucnost,“ řekla europoslankyně Pirátů. Lipavský má podle ní na setkání s V4 řešit mimo jiné i kauzu polského hnědouhelného dolu Turów, který je třecí plochou mezi Čechy a Poláky.

Lipavský má podle pirátské europoslankyně v plánu řešit i migraci. „Pan Lipavský chce hodně apelovat na to, aby to bylo řešeno evropsky, a ne individuálně jako to dělá Maďarsko se svými ploty. EU rozhodně migraci neodsunula na druhou kolej,“ dodává Gregorová.

Tagy: