EXKLUZIVNĚ: Odhalte toho haj*la, měl napsat Komorous policistům. Rozzuřilo ho udání na GIBS

Uvnitř Ochranné služby PČR je v posledních měsících velké dusno. Některým příslušníkům elitního policejního útvaru na začátku léta došla trpělivost kvůli interním problémům a nahlásili je přímo Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). To ovšem ředitele ochranky mocných Jiřího Komorouse rozzuřilo. Svým podřízeným následně zaslal vzkaz: „Odhalte a chyťte, pls, především toho haj*la z našich řad současného nebo bývalého, který zásadně poškodil Ochranou službu! Bez p*dele,“ zaznělo ve zprávě, kterou získala i redakce CNN Prima NEWS. Vedení policistů i ochránců jakékoliv spekulace o možné pomstě odmítlo.

Do článku jsme doplnili vyjádření Ochranné služby PČR i Policejního prezidia ČR k tomuto článku a nařčení ze strany bývalých i současných policistů.

Je to právě GIBS, která vyšetřuje sérii průšvihů uvnitř policejní ochranky. Jmenovitě se zajímá o fiktivní přesčasy, které stát stojí miliony korun, dále o zneužívání pravomocí a služebních vozidel (včetně premiérské limuzíny), šikanu, opuštění amerického velvyslance v terénu či objevený a nevyšetřený kokain v Poslanecké sněmovně. V jednom případě šetří také již bývalého policejního příslušníka, který tajně natáčel kolegyně ve sprše a nakládal s dětskou pornografií.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Pan Tatarák“ měl chránit velvyslance, ale ulil se. Nyní odchází od policie

Inspekci měli upozornit na začátku léta bývalí policisté, jejichž identitu redakce zná. Jakmile se informace o „udání vlastních“ dozvěděl také šéf OS Jiří Komorous, měl začátkem června napsat hromadnou zprávu velitelům, přiděleným ochráncům i řidičům na komunikační platformě Signal.

„Odhalte a chyťte, pls, především toho haj*la z našich řad – současného nebo bývalého – který zásadně poškodil Ochranou službu! Bez p*dele na tom záleží budoucnost útvaru! A je to bezpečnostní riziko!“ přišlo příslušníkům elitní policejní ochranky. Ke zprávě se dostala také redakce CNN Prima NEWS a její pravost posléze nezávisle na sobě potvrdili další současní i bývalí pracovníci útvaru.

Samotná skupina s názvem „CHO RIZIKA“, ve které zazněl Komorousův apel, má mít z bezpečnostních důvodů automatické mazání obsahu. Řadě policistů, kteří nebyli spokojení s jednáním vedení, se ale tuto zprávu podařilo archivovat.

Redakce požádala Ochrannou službu PČR i policejní prezidium o vyjádření.

Obáváme se msty, říkají policisté

Reportéři CNN Prima NEWS se s odkazem na zmíněné zprávy zeptali bývalých i aktivních příslušníků policejní ochranky, zda se obávají msty ze strany současného vedení Ochranné služby. Zatímco v některých panovala nejistota, zda mluvit s médii, jiní jsou přesvědčení, že je to ku prospěchu věci – i přes veškerá rizika. Největší obavy nicméně panují ze scénáře, v němž GIBS nakonec odsune zmíněné kauzy na druhou kolej.

„Jistý člen vedení prohlásil, že až GIBS celou kauzu prošetří a neshledá ve věci důvod k zahájení trestního řízení, vrátí věc ke kázeňskému vyřízení kontrolnímu orgánu Ochranné služby PČR. A všichni se dozví, kdo jak na GIBS vypovídal. Následně se ustanoví komise, která bude jednotlivé výpovědi analyzovat a s jejich autory se vypořádá… vidím v tom podobu s lidovými soudy pouze já? Msty se obávám, ale ze strany současných nadřízených,“ uvedl jeden z policistů, který si z bezpečnostních důvodů přál zůstat v anonymitě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Varovali nás, že je mstivý a neodpouští, řekli reportéři CNN Prima NEWS exkluzivně o kauze Komorous

Podobně mluvil i další oslovený příslušník Ochranné služby PČR. „Msty se obávám. Naštěstí pro mě jsem na to již zvyklý. Myslím si, že už nemám co ztratit, nebo spíš je mi to jedno. Je to běžná praxe celého vedení. SMS Komorouse, o které hovoříte, jen ukazuje, jak se na OS jedná s podřízenými. Charakter mi již nedovolí komukoliv z nich podat ruku,“ řekl redakci CNN Prima NEWS. Další reakce přineseme v následujících dnech.

SMS o krysách a zrádcích

O něco drsnější vzkaz měl Komorous zaslat pak v červenci, jak již o tom informovaly Seznam Zprávy. „Těm pár bývalým a současným krysám, kteří zradili a zaútočili na svůj útvar s pomocí zaplaceného novináře, vzkazuji, že už jste víceméně všichni ustanoveni! Kdo seje vítr, sklízí bouři!“ napsal prý skupině asi 70 policistů.

V policejní hantýrce znamená pojem „ustanoveni“ to, že vyšetřovatelé vědí, kdo spáchal zločin. V tomto případě měl Komorous dát najevo, že tuší, kdo vynáší informace do médií. „Každý útvar, a to i v minulosti, má tu a tam své Čurdy!“ dodal ředitel ochranné služby. Když i tato zpráva vytanula na povrch, Komorous vydal delší prohlášení na oficiálních stránkách Policie ČR, kde svá slova mírnil.

„Zpráva SMS, kterou jsem rozeslal vedoucím představitelům našeho útvaru a jejíž pasáže jsou nyní ve veřejném prostoru, měla dva cíle. Podpořit útvar jako takový a v druhé řadě šlo o jakýsi test integrity. Výsledek tohoto testu je všem známý. Uznávám, že forma a některé výrazy, které jsem v SMS použil, nebyly vhodné a měl jsem se jich vyvarovat. Budu však vždy hájit čest útvaru, pro který službu vykonávám, a nedokážu si vůbec připustit, že by to kterýkoliv z mých podřízených měl mít jinak,“ uvedl Komorous v prohlášení.

Pomsta od vedení? Takové spekulace odmítáme

Na dotazy CNN Prima NEWS týkající se Komorousovy zprávy a nařčení z možné msty pak za Ochrannou službu PČR odpověděl její mluvčí Tomáš Procházka. „Nejsem si jistý přesnou citací, neboť v tuto dobu již nemám zmiňovanou zprávu k dispozici. Nicméně – proběhla uvedená komunikace směrem k podřízeným od pana ředitele ve smyslu, že celá věc je již vedena pod číslem jednacím, neboť je zde podezření ze spáchání trestného činu. V tuto chvíli probíhá šetření, spolupracujeme s GIBS a není dále možné komentovat jakékoli skutečnosti,“ sdělil reportérovi.

Co se pak týče příslušníka OS v hodnosti majora, který mluvil o „vyřizování účtů po vyšetření ze strany GIBS“, ten prý měl pouze vysvětlit svým ochráncům postup, když se prokáže spáchání trestného činu nebo se naopak nenaplní skutková podstata. „Nelze však předjímat výsledek trestního řízení GIBS, a ředitel Ochranné služby podle výsledků bude jednat tak, jak mu ukládá zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů,“ pokračoval Procházka.

Jedná se o interní komunikaci Ochranné služby PČR a nadále se již nebudeme vyjadřovat k dění uvnitř útvaru.

„Dále kategoricky odmítáme spekulace o tom, že by ze strany útvaru, ať už to označuje kohokoli, mělo docházet k Vámi uváděným mstám. Pro útvar samotný a jeho dobrou pověst je v tuto chvíli stěžejní, aby se celá věc řádně prošetřila. Dále bych chtěl uvézt, ke shora uvedenému, že se jedná o interní komunikaci Ochranné služby PČR a nadále se již nebudeme vyjadřovat k dění uvnitř útvaru,“ uzavřel tiskový mluvčí policejní ochranky.

Ke kauzám se vyjádřil také Jozef Bocán, mluvčí Policejního prezidia ČR. „Stále platí, že Ochranná služba poskytuje Generální inspekci bezpečnostních sborů ve věci maximální součinnost. V zájmu ať už Ochranné služby, tak také Policejního prezidia ČR je, aby byla veškerá podezření řádně prošetřena, což bezesporu v konečném důsledku může přispět k uklidnění situace na útvaru. Jakékoliv spekulace o údajné mstě směřující vůči komukoliv z Ochranné služby proto zásadně odmítáme,“ napsal redakci.

Kauzám Ochranné služby Policie ČR se budeme dále věnovat v připravovaných článcích. Níže najdete doposud publikované texty související s děním uvnitř elitního policejního útvaru:

Tagy:
policie Policie ČR vyšetřování policista CNN Prima NEWS GIBS ochranka pomsta SMS Poslanecká sněmovna ČR Policie České republiky Útvar pro ochranu ústavních činitelů Policejní prezidium České republiky Generální inspekce bezpečnostních sborů Jiří Komorous trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva Ochranná služba PČR