Komorousův „protidrogový rentiér“ bere doživotní výsluhu 60 tisíc měsíčně. Pomohly tučné odměny

Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych (nalevo) a jeho předchůdce Jiří Komorous (napravo)

Skandál elitní policejní jednotky

Pohádková doživotní renta, na kterou dosáhne jen málokdo. Když Gabriel Berzsi odcházel před více než 16 lety z protidrogového útvaru tehdejšího ředitele Jiřího Komorouse a poté z policejního prezidia, překvapil nejednoho svého kolegu. Dočkal se totiž výsluhy ve výši 60 tisíc korun měsíčně. Následně se přesunul na ministerstvo vnitra, kde chvíli pobíral i plat. Jde o jednu z paralel se skandály Ochranné služby Policie České republiky, kde renta ve výši 60 tisíc korun rovněž není žádnou novinkou. I proto je útvar – též pod Komorousem – vyšetřován kontrolními orgány. Na text CNN Prima NEWS následně reagoval současný šéf Národní protidrogové centrály s upřesněním.

Bez výsluh by byly policejní řady smutně řídké. Jde ostatně o zásadní pracovní benefit, který má ocenit roky tvrdé a poctivé práce v bezpečnostních složkách. Najdou se ovšem rekordmani, kterým na účet bude do konce života přistávat několikanásobně více než jejich kolegům. V roce 2011 totiž jeden konkrétní případ rozvířil bouřlivou diskuzi v řadách policie.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Reportéři CNN Prima NEWS promluvili o zákulisí kauzy Komorous. Varovali nás, že je mstivý a neodpouští, tvrdí

Když Národní protidrogové centrále (NPC) šéfoval Jiří Komorous (též nynější ředitel Ochranné služby Policie ČR), jeho zástupcem ve vedení útvaru byl Gabriel Berzsi. Dnes už jeho jméno lidem neřekne zřejmě nic, tehdy ho ale skloňoval každý druhý policista, byť z nepříliš lichotivého důvodu. Jakmile totiž Berzsi odešel ze svého postu na NPC a poté z policejního prezidia, podle zjištění médií se dočkal pohádkové výsluhy převyšující 60 tisíc korun.

Jak je možné, že dosáhl na tak vysokou částku? Prakticky jednu z nejvyšších výsluh v České republice? Za normálních okolností podobné peníze dostávají bývalí šéfové útvarů, zde si ale Berzsi měl dopomáhat jinak – skrze neobvykle tučné odměny. Výsluha s nimi totiž rovněž kalkulovala. Jen v roce 2009 skrze prémie dostal Berzsi podle Lidovek přes milion korun.

Na „šikovného policejního rentiéra“ zavzpomínal jeden z oslovených bývalých pracovníků NPC, který si nepřál být jmenován. „Berzsi byl arogantní a neschopný, ale byl to zároveň Komorousův štít. Za to se samozřejmě nechal náležitě odměňovat. Jakmile se provalilo, že bude mít takovou výsluhu, rozzuřil snad všechny kolegy. A to nejen od nás z protidrogovky, ale i z jiných útvarů. Nebylo to normální. Komorous o tom samozřejmě věděl. Takhle si schopné lidi zavázal, mohli se mu v budoucnu hodit,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS někdejší policejní příslušník, jehož identitu redakce zná.

Současný ředitel NPC Jakub Frydrych napsal redakci, že Berzsi odešel od útvaru již v roce 2008, z policejního prezidia pak v roce 2010. Sám nahradil Komorouse v roce 2009. Též si nemyslí, že by Komorous měl jakýkoliv vliv na to, jaké odměny jeho náměstek dostával. „Spojení kolegy Komorouse s výší výsluhy bývalého kolegy Berzsiho není objektivně relevantní,“ řekl redakci. Celou reakci si můžete přečíst v infoboxu níže.

Podobný problém s odměňováním policistů musí nyní řešit Ochranná služba PČR, v jejímž čele je rovněž Komorous. Tam šli ovšem na výsostně štědré doživotní výsluhy někteří policisté jinak – vypisovali si fiktivní přesčasy. O poměrech v elitním útvaru promluvili pro CNN Prima NEWS pro změnu expříslušníci ochránců nejmocnějších.

„Takový průměrný plat důstojníka OS je nějakých 60 až 70 tisíc. A k tomu – i pokud měl jenom 50 hodin přesčasů – tak má 25 tisíc navíc. Ale někteří měli těch přesčasových hodin i 160. Proslýchá se, že rekordman u nás na útvaru dostal za rok na přesčasech zhruba milion korun, měl okolo dvou tisíc hodin. A k tomu jsou ještě odměny. Byl z odboru ochrany chráněných osob. Tuto informaci lze samozřejmě ověřit, odešel teprve nedávno,“ řekl muž, jehož identitu redakce rovněž zná.

Reakce ředitele NPC Jakuba Frydrycha

Na text CNN Prima NEWS reagoval současný šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych, který upřesnil data odchodu Gabriela Berzsiho z policejních řad. Relevantní část jeho vyjádření najdete níže:

Plk. Ing. Berzsi odešel z jednotky v roce 2008 na Policejní prezidium ČR jako ředitel CIAP a teprve následně (s koncem roku 2010) ukončil služební poměr. V té době byl odměňován policejním prezidentem nebo jeho náměstkem. K jeho profesním kvalitám mohu sdělit tolik, že si ho tehdejší vedení Policie ČR vybralo jako nového ředitele Centrály zabezpečující analytické a IT služby pro celou ČR, což pravděpodobně nebylo z důvodů jeho neschopnosti, spíše naopak. Spojení kolegy Komorouse s výší výsluhy bývalého kolegy Berzsiho není objektivně relevantní.

Stojí za připomenutí, že GIBS v současnosti vyšetřuje nejen fiktivní přesčasy uvnitř OS PČR, ale také zneužívání služebních vozidel, šikanu, případ objeveného kokainu v Poslanecké sněmovně či alkohol v práci. V jednom případě se také zajímá o bývalého pracovníka policejní ochranky, který natáčel kolegy ve sprchách a uchovával na svých discích dětskou pornografii. Více jsme o něm psali zde.

Na vnitru bral výsluhu i plat

Vraťme se ale na chvíli k Berzsimu. Po odchodu od policie na chvíli našel práci ve vedení IT sekce na ministerstvu vnitra. Tam, společně s výsluhovou rentou, pobíral za svou práci plat ve výši několika desítek tisíc korun, což rozpoutalo druhou vlnu nespokojených ohlasů od bývalých policejních kolegů.

Jakmile na prohřešek upozornily v roce 2011 Lidové noviny, resort s ním po sedmi měsících ukončil pracovní poměr. Informaci ve své době potvrdil náměstek ministra pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška. Záchranné lano mu posléze hodil GIBS, kde začal působit jako poradce a koordinační odborník tehdejšího ředitele Ivana Bílka.

Mimochodem, i ten po odchodu z útvaru dostává rentu přesahující 70 tisíc korun. Odměny opět sehrály svou roli – šlo o půlmilionové částky, v jednom případě dokonce 800 tisíc korun. Po této epizodě už nebylo o Berzsim příliš slyšet. V roce 2016 dostal ocenění od současného šéfa Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha za aktivní přínos v boji proti drogové kriminalitě.

Společně s ním obdržel pamětní minci také Komorous či bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Ten se s Berzsim objevil na společné „devadesátkové“ fotografii, kterou poskytl během rozhovoru pro Českobudějovický deník.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Komorousův motoklub. Policejní náměstek Tomáš Lerch je centurionem, členem byl také muž stíhaný za kamery ve sprše

Tagy:
policie Policie ČR policista CNN Prima NEWS GIBS Národní protidrogová centrála trestná činnost Policie České republiky Ministerstvo vnitra České republiky Policejní prezidium České republiky renta protidrogové oddělení výsluha Jiří Komorous trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva Ochranná služba PČR Jakub Frydrych