EXKLUZIVNÍ ANALÝZA: Děti ani seniory nebude mít kdo léčit, chybí praktici. Už teď nestíhají

Návštěva praktického lékaře, ilustrační snímek

Již nyní mají plné ordinace a v následujících letech se situace nezlepší. Spíše naopak. Praktičtí lékaři budou v roce 2050 podle propočtů muset odbavit o stovky lidí více než v současnosti, kdy čelí obřímu tlaku. Vyplývá to z prognózy Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR), kterou má redakce CNN Prima NEWS k dispozici. Počet obyvatel na jednu ordinaci praktického lékaře se totiž má zvýšit o třetinu, už nyní nicméně panuje nedostatek praktiků. Řada pediatrů stárne a odchází do důchodu, aniž by za ně přišla náhrada, mladí absolventi zase míří do zahraničí za lepšími pracovními podmínkami.

Prognóza obyvatel a veřejné vybavenosti v Praze v roce 2050, kterou redakce obdržela, nastínila katastrofální vývoj především v oblasti školství, kde budou chybět desetitisíce míst na mateřských a základních školách. Zdaleka ale nejde o jediný problém, před kterým varuje IPR ve své nejnovější analýze. V ohrožení je i ta nejzákladnější forma zdravotní péče.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří průšvih. Pražské školy a školky nebudou mít místa pro desetitisíce dětí, ukazuje rozsáhlá prognóza

U praktiků se předpokládá kapacitní standard zhruba 1 800 obyvatel na ordinaci s jedním praktickým lékařem pro dospělé a 2 000 dětí pro pediatry. Aktuální data nicméně ukazují, že velkému tlaku čelí praktici už několik let. Loni na jednu ordinaci připadalo 1 996 lidí.

„Podle našich výpočtu je to už teď zvýšené a v budoucnu se bude zvyšovat. Do roku 2050 povyskočí počet obyvatel na jednu ordinaci o třetinu, a to je výrazný nárůst,“ varovala před nepříznivým vývojem Zdeňka Havlová, vedoucí Kanceláře analýz měst na IPR.

Jak budou vypadat následující roky? V roce 2030 by na jednu ordinaci nově připadlo přes 2 200 obyvatel Prahy, v roce 2050 dokonce více než 2 600 pacientů. Oproti optimálnímu standardu tak jde o 30 % nárůst.

Úplně nejčernější scénář dokonce mluví 2 849 obyvatel Prahy na jedinou ordinaci. Mimo praktiky se pod nápor dostávají také zubařské či gynekologické služby.

„Za předpokladu zachování optimálního počtu obyvatel na ordinace by mohlo dle prognózy chybět cca 31 procent ordinací praktických lékařů pro dospělé a 33 procent by tomu bylo u pediatrů,“ konstatuje analýza IPR, kterou má redakce CNN Prima NEWS k dispozici. V tuto chvíli vykazuje zvýšenou vytíženost více než polovina městských částí v Praze.

Samostatnou kapitolou je pak zhoršená dostupnost ordinací ku vzdálenosti od bydliště. Nejhůře na tom jsou ty městské části s vysokým počtem obyvatel (jelikož jde o velké rezidentní čtvrti), ale minimem přítomných praktiků pro dospělé. Nejkritičtěji na tom jsou Čakovice, Libuš a Kunratice. To samé platí také u pediatrů, kteří chybí také v Horních Měcholupech, Modřanech či Strašnicích.

Chybět budou i lůžka pro seniory

A to není jediný problém, který se rýsuje. „Vzhledem k tomu, že nejenom dochází k populačnímu růstu, ale také k proměnám věkové struktury a stárnutí populace, je potřeba stavět domovy pro seniory a zařízení sociálních služeb. Těch je v Praze také nedostatek,“ přiblížil současný stav Tomáš Brabec, demograf a analytik měst.

Současná výstavba je ale příliš pomalá a nestíhá populační tempo. „V praxi to znamená, že v některých oblastech Prahy je vybavenost skutečně na špatné úrovni. Je potřeba na to nějakým způsobem reagovat,“ podotkl specialista z IPR.

Co dalšího lze vyčíst z prognózy od IPR? Na to se zaměřila reportérka Melanie Krýslová, která rozebrala nedostatek míst v mateřských a základních školách v reportáži níže:

Tagy: