Babiš si naklonil seniory, Pavel voliče s titulem. Exkluzivní průzkum ukazuje rozdělení Česka

Zatímco někdejší náčelník generálního štábu Petr Pavel je v rámci prezidentských voleb preferovaný vysokoškoláky a nejmladšími voliči, bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) má šanci především u lidí bez maturitního vzdělání a těch v důchodovém věku. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti STEM pro CNN Prima NEWS. Data rovněž ukázala, koho z dvojice podpoří voliči neúspěšných kandidátů.

Volební model agenutry STEM, který předpověděl postup Petra Pavla a Andreje Babiše do druhého kola, předpokládá vítězství Petra Pavla s 57,6 procenty hlasů. Zbývající hlasy by připadly Andreji Babišovi, který by tak získal 42,4 procenta hlasů. Volební model podle sociodemografických charakteristik počítá, že Pavel svého konkurenta poráží jak u žen (podpora 57 %), tak u mužů (58 %).

Pavel navíc výrazněji oslovuje skupinu mladých lidí ve věku od 18 do 29 let. Dle volebního modelu by od nich obdržel 75 procent hlasů. Zároveň náčelník generálního štábu boduje také u skupin 30 až 44 let (65 %) a 45 až 59 let (57 %). Naopak u voličů ve věku od 60 let výše vítězí Andrej Babiš, a to s předpokládaným ziskem 54 procent hlasů.

Pokud bychom se na podporu obou kandidátů podívali z pohledu nejvyššího dosaženého vzdělání jejích podporovatelů, bodoval by Andrej Babiš především u občanů bez maturity (53 %). Z podpory lidí s maturitou se naopak může těšit Pavel, konkrétně s deklarovaným ziskem 61 procent respondentů. Ještě o něco více se k němu kloní lidé s vysokoškolským diplomem (76 %).

Kdo získá hlasy Nerudové či Bašty?

Společnost STEM připravila také model možných přesunů voličů pro druhé kolo. Z toho největší skupinu tvoří ti, kteří v prvním kole volili Danuši Nerudovou. Šetření ukázalo, že 81 procent jejích podporovatelů nyní s nadějí vzhlíží k Pavlovi. Naopak Babiš by měl z tohoto koláče získat jen desetinu. Zbývajících devět procent chce druhé kolo ignorovat. Podobné je to i u voličů senátora Pavla Fischera – Pavla by podpořilo 78 procent jeho voličů a 13 procent Andreje Babiše.

Jistý zlom z tohoto úhlu pohledu přichází u voličů poslance SPD Jaroslava Bašty. Pouze 18 procent by volilo Petra Pavla a 58 procent Andreje Babiše. Voleb by se neúčastnilo 24 procent voličů Bašty. Drtivá většina voličů (70 procent) posledního Tomáše Zimy pak nepůjde k volbám vůbec.

Nevoliči z prvního kola by z drtivé většiny nešli volit ani v kole druhém. Přesto by se však z této skupiny mohlo osm procent přesunout k Andreji Babišovi a pět procent k Petru Pavlovi.

CNN Prima NEWS nabídne před druhým kolem volby Superduel s oběma prezidentskými finalisty. Politickou debatu roku odvysílá 25. ledna ve 20:15 na CNN Prima NEWS a na Primě. Diskuzi budou moderovat opět Terezie Tománková a Petr Suchoň, ve studiu budou přítomni i diváci.

Volební studio a povolební Partie

Superduelem ale volební vysílání CNN Prima NEWS rozhodně nekončí. V sobotu 28. ledna následuje další volební studio, ve kterém se diváci dozví všechny potřebné informace na jediném místě. A jako první v Česku oznámí CNN Prima NEWS i jméno budoucího prezidenta, a to díky přesným predikcím od agentur STEM a STEM/MARK.

„Vycházíme asi ze 13 volebních okrsků, které se chovají voličsky podobně,“ vysvětlil ředitel společnosti STEM/MARK Martin Buchtík s tím, že právě díky tomu je možné dopočítat, jak budou lidé hlasovat. V závislosti na tom, jak jsou tyto skupiny velké, analytici složí poměrně přesný obrázek celé České republiky. „Při 20 až 25 procentech sečtených hlasů dokážeme odhadnout konečný výsledek poměrně přesně,“ popsal Buchtík.

Pokročilý matematický model umožnil CNN Prima NEWS při prvním kole volby divákům oznámit finální pořadí kandidátů ještě hodinu předtím, než Petr Pavel předskočil Andreje Babiše. Celkový výsledek analytici předpověděli přesně na dvě desetiny.

Zásadní roli ve vysílání bude hrát také pořad Partie Terezie Tománkové. Pozvání na neděli 29. ledna, tedy bezprostředně po druhém kole prezidentské volby, dostane vítěz, jenž se v březnu stane novým českým prezidentem.

Tagy: