Exkluzivní průzkum: Prezidentské volby vyhraje Pavel. Podíl váhajících je však stále značný

Ve druhém kole prezidentských voleb by zvítězil kandidát Petr Pavel s 57,6 procenta hlasů před Andrejem Babišem (ANO). Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti STEM pro CNN Prima NEWS. Volební model počítá s vysokou účastí 68 procent občanů. I nadále o svém hlasu váhá asi 30 procent obyvatel. Data agentury STEM a STEM/MARK správně predikovala vítězství Petra Pavla nad Andrejem Babišem ještě před sečtením všech hlasů v prvním kole voleb.

Druhé kolo prezidentských voleb začne 27. ledna. V predikcích zatím jasně vede kandidát Petr Pavel. Podle exkluzivního průzkumu prováděného po konci prvního kola je zřejmé, že by vyhrál s většinou 57,6 procenta hlasů. Druhý by skončil bývalý premiér Andrej Babiš s 42,4 procenta hlasů.

Průzkum předpokládá vysokou volební účast – 68 procent. Tedy podobnou, jaká byla v prvním kole. „Většina voličů svoji volbu zopakuje, jen malá část přejde k protikandidátovi. Někteří zůstanou doma, jiní naopak k druhému kolu přijdou, i když u prvního kola nebyli,“ uvádí průzkum společnosti STEM.

I nadále váhá 30 procent voličů. Model však přináší preference jednotlivých kandidátů. Bývalého náčelníka generálního štábu totiž výrazně či mírně upřednostňuje 44,9 procenta voličů, zatímco Babiše 34,1 procenta.

Pokud by se zanedbala účast nerozhodnutých voličů, tak by zisk hlasů vycházel na poměr 57 procent pro Pavla a 43 pro Babiše.

Model volebních preferencí zachycuje aktuální náladu ve společnosti. Počítá i s váhajícími voliči a také nevoliči, kteří k volbám mohou zavítat.

Agentura STEM tvořila volební modely už během minulého roku, tak lze sledovat, jak se měnily preference obou kandidátů. Petr Pavel by 6. prosince obdržel 53 procenta hlasů a Andrej Babiš 47 procent při 65procentní účasti. Na začátku roku, 3. ledna by Pavel získal 57 a Babiš 43 procent při účasti 69 procent. K 17. lednu Pavel ve volebním modelu vítězí s 58 procenty proti Babišovi s 42 procenty při 68procentní účasti. Model tak potvrzuje Pavlovu sílící pozici.

Agentura STEM předpověděla vítězství Pavla

V prvním kole letošních prezidentských voleb uspěl bývalý náčelník generálního štábu a předseda vojenského výbrou NATO Petr Pavel. Druhý skončil expremiér Andrej Babiš. Diváci na CNN Prima NEWS mohli znát postupující do druhého kola ještě předtím, než se sečetly všechny volební hlasy.

Na základě dat agentury STEM a STEM/MARK totiž už po hodině od zavření volebních místností bylo jasné, že Pavel a Babiš postupí do druhého kola. Tehdy měl Babiš 35,22 procenta hlasů a Pavel 34,57 procenta hlasů.

„Vycházíme asi ze 13 volebních okrsků, které se chovají voličsky podobně. Při 20 až 25 procentech sečtených hlasů dokážeme odhadnout konečný výsledek poměrně přesně,“ vysvětlil výpočet ředitel společnosti STEM/MARK Martin Buchtík pro CNN Prima NEWS .

Při sečtení 88,58 procent hlasů agentura STEM už správně predikovala, že Pavel svého protikandidáta Babiše předstihne. Ten se přitom od počátku sčítání hlasů držel na špici. Nakonec zvítězil Pavel, měl 35,4 procenta, Babiš obdržel 34,99 procenta. Třetí místo si udržela ekonomka Danuše Nerudová (13,92 %), čtvrté senátor Pavel Fischer (6,75 %) a páté poslanec SPD Jaroslav Bašta (4,45 %).

Oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola volby, se utkají v televizní debatě na CNN Prima NEWS již ve středu 25. ledna večer. Svoji účast potvrdil jak Petr Pavel, tak Andrej Babiš.

Tagy: