Ženíšek: Pokud se lidovci trhnou od Spolu, bude to sebevražda. Kalousek už je jak Zeman

TOP 09 na ODS rozhodně neparazituje, říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS nový ministr pro vědu a výzkum Marek Ženíšek. Nebere si servítky vůči bývalému šéfovi své strany Miroslavu Kalouskovi, se kterým si byl dříve dost blízký. Mluví i o tom, jak chce zpopularizovat vědu a proč nakonec křeslo po Heleně Langšádlové vzal.

Nebojíte se, že výsledky eurovoleb jsou předzvěstí toho, jak by mohly příští rok dopadnout volby sněmovní?
Volby do Evropského parlamentu nejde srovnávat s volbami do Poslanecké sněmovny. Je to nějaký signál, je důležité sledovat trendy. Nemůžeme to podceňovat, ale ani to nepřeceňuji. Sněmovní volby se odehrají v jiném čase, za jiných emocí. A z výsledků eurovoleb se určitě nehroutím. Nedopadlo to zase tak tragicky, jako jinde v Evropě. Jsou vládní strany v jiných zemích, které dopadly mnohem hůř.

ČTĚTE TAKÉ: Spása pro Babiše. Úspěch Přísahy a Motoristů pomůže hlavně ANO

Mohlo to pro vás dopadnout hůř, ale také mnohem líp, ne? Koalice Spolu pomýšlela na vítězství.
Dopadlo to dobře. Žádná katastrofa. Koalice Spolu je jediná fungující koalice, která může sněmovní volby vyhrát, ostatní na tom tak dobře nejsou. Nepřemýšlím zatím o tom, že by nám měla vládnout koalice Turka a Babiše.

Myslíte, že Přísaha, Motoristé sobě nebo Stačilo! mohou být pro Babiše bohatou nevěstou?
Určitě. Babiš dělá vše pro to, aby tomu tak bylo. Ale měli by pochopit, že Babiš si je vezme do případné koalice jen na chvilku a vysaje jejich voliče, jako to udělal se všemi stranami, se kterými vládnul.

Vy byste si uměl představit koalici třeba s Přísahou a Motoristy?
Určitě ne. Pokud by některé strany z koalice Spolu chtěly, TOP 09 by toho nemohla být součástí.

Mají strany pětikoalice nějakou sebereflexi, že třeba něco dělají fakt blbě, a proto voliči utíkají jinam?
Sebereflexe teď probíhá. Měli bychom se zamyslet hlavně nad tím, proč neumíme oslovit nové voliče. Je potřeba rozlišovat komunikaci vlády jako celku směrem navenek, tam je co zlepšovat. Druhá věc je strategie každé z pěti stran, které tvoří koalici. Řada stran dělá chybu, že přemýšlí nad tím, jak vyhrát volby, které už jsou za námi. Je potřeba se dívat dopředu.

Říkat, že na koalici Spolu někdo parazituje, k ničemu nevede.

Neparazituje TOP 09 na ODS? Posílili jste o jednoho europoslance, ODS ne.
Média to pořád řeší z tohoto pohledu. Ale není to zase tak důležité. Ano, pro TOP 09 je v mnoha ohledech výhodné, že může být součástí většího celku a mířit společně na vítězství. Stejně tak ale obráceně – když se podívám na vývoj preferencí ODS, tak je zřejmé, že bez topky a bez KDU-ČSL by nemohla pomýšlet na post premiéra nebo na vítězství. To je potřeba vnímat. Říkat, že na tom celku někdo parazituje, k ničemu nevede. Ale vnímám takovou debatu nejen ze strany novinářů, ale bohužel i některých straníků.

Jak říkáte, koalice je výhodná pro TOP 09 a pro ODS, ale zdá se, že není moc přínosná pro lidovce, kteří hodně ztrácejí. Teď jim zůstal dokonce jen jeden europoslanec. Vy jste dřív v KDU-ČSL byl, takže prostředí strany znáte. Cítíte tendenci lidovců se takříkajíc trhnout?
Pokud to udělají, spáchají sebevraždu v přímém přenosu. To je můj politologický odhad. Ale jsem dalek tomu, abych radil koaličnímu partnerovi, co má dělat. Pokud by uznali za vhodné, že budou budovat a posilovat svoji značku a vracet se ke kořenům, když jsou preference, jaké jsou, tak to zkusit mohou. Ale myslím, že by se spíš zapsali do řady stran, kterým se to nepovedlo. Koalice Spolu už několikrát prokázala, že spojenectví je výhodné a bude i nadále. Ale vnímám, že na to jsou různé pohledy.

Dostal jste za úkol být na veřejnosti vidět víc než exministryně Langšádlová. Myslíte si, že se vám to daří?
Využívám naplno všechny možnosti, které mám, ať už sociální sítě anebo možnost představit své názory třeba právě pomocí rozhovorů. Připravuji takový mix komunikace toho postu.

Hodně se řešily lajky, že jich Langšádlová nemá dost. Koukala jsem na váš účet na sítí X a vaše příspěvky mají třeba 30 až 200 lajků. To také není moc. Co přesně děláte jinak?
A některé příspěvky mají tisíc, to jste se dívala špatně. A není to o lajcích.

Kvůli tomu Langšádlová skončila, ne? Že nebyla vidět a nedokázala dostatečně prezentovat svoji práci.
To o lajcích jsem bral jako metaforu, ne, že by to někdo kontroloval. Takže jednak jste se dívala špatně, ale to je detail. Je to o tom, jak naplnit cíl toho postu – pomoci vědě a výzkumu, aby některé věci lépe fungovaly. Třeba zákon o výzkumu a vývoji, nové metodiky. A zároveň aby oblast vědy byla víc vidět. Na minulé vládě jsme se usnesli, že dojde k navýšení rozpočtu na vědu. Je to také o prezentaci jednotlivých pracovišť.

Věda může být pro část lidí dost abstraktní, cílem ministra je určitě přiblížit ji víc lidem. Jak? Máte nějaký konkrétní plán nebo nápad, jak to udělat?
Budu se snažit prezentovat jednotlivé úspěchy i netradiční formou, něco mám připravené. Mám například v plánu cestu na naši základnu na Špicberkách, která slaví deset let. Přírodovědecká fakulta z Jihočeské univerzity tam jako jedna z mála dělá unikátní projekt a nikdo o tom moc neví. Takových příběhů jsou mraky. Primárně je potřeba pochopit, že pokud mají politici navyšovat prostředky na tuto oblast, jejich voliči musejí vidět výsledky a souznít s tím. Není možné, aby instituce pobíraly veřejné peníze a neprezentovaly svoje výsledky. To by měla být priorita, všichni by měli být aktivní. Platí teze, že pokud pobírám prostředky z veřejných peněz, tak bych měl být schopen ukázat, co za ně dělám. Bez vtažení veřejnosti se věda neobejde.

Vy jste toho v politice už docela dost vystřídal, byl jste náměstkem na ministerstvu spravedlnosti, prvním náměstkem na ministerstvu zdravotnictví, donedávna jste vedl zahraniční výbor Sněmovny, teď jste ministrem pro vědu a výzkum. Jste tak odborně zdatný v tolika různých oborech, nebo berete zkrátka všechno, protože se chcete v politice udržet?
Hlavní téma, které teď od svého nástupu do vlády řeším, je rozpočet. Na ministerstvu zdravotnictví jsem měl pod sebou ekonomiku, takže to bylo také o rozpočtu. Na ministerstvu spravedlnosti jsem byl u přípravy nového občanského zákoníku. Teď mě čeká rozhodnout, jak naložím s novým zákonem o výzkumu a vývoji. Takže ve finále jsou si ty procesy velmi podobné. Z těch zkušeností čerpám a myslím, že to byl i jeden z důvodů, proč jsem dostal nabídku na tuhle pozici.

Moc se vám do toho ale nechtělo. Proč jste post ministra nakonec vzal? Pokud vím, s Markétou Pekarovou jste neměl úplně nejlepší vztahy, býval jste Kalouskův člověk.
Velká fronta po tom všem, co se dělo, na ten post nebyla. Kdyby byl další pokus nešťastný, to by ta strana možná neunesla. Hrálo u mě velkou roli, že jsem součástí TOP 09, to byl hlavní motiv. Ale je pravda, že jsem byl spokojený jako předseda zahraničního výboru Sněmovny, bavilo mě to. Zároveň jsem oproti ostatním dobře věděl, do čeho bych vlezl.

Pokud se mi něco nelíbí, mám se svou vizí předstoupit před delegáty na sněmu a uspět.

No a nakonec vlezl. Stále hledám tu motivaci.
Asi cítím nějakou odpovědnost k TOP 09. Beru to jako výzvu, ministerské pozice se u politiků neodmítají.

Chybí ve vedení TOP 09 Miroslav Kalousek?
Naše strana, kterou jsem spoluzakládal, má jednoduchou logiku. Pokud se mi něco nelíbí, mám s tou vizí předstoupit před delegáty a uspět. Úplně nejhorší varianta je, když nechci kandidovat do vedení, a přesto stranu kritizuji.

Což teď Kalousek vehementně dělá.
Nevidím tam smysl nebo cíl. Jsem alergický na debaty typu: Mně se něco nelíbí, ale zároveň nemám řešení. Anebo říkám: Mně se to nelíbí, ale zároveň nejsem ochotný jít do boje a kandidovat na předsedu. Chápu podstatu, co mu vadí a ve spoustě věcech s ním souhlasím. Ale začíná se podobat bývalým politikům typu Zemana nebo Klause, kteří jen kopali okolo.

Měl by se podle vás Kalousek vrátit do vedení?
To se musí rozhodnout on. Nebudu nikoho vyzývat ke kandidatuře. Jen nechápu ten současný stav. V politice platí jedno: Neříkej mi, jak je tvůj nápad dobrý, ale řekni mi, kolik pro něj máš hlasů.

Říkal jste, že s Kalouskem v něčem souhlasíte. S čím?
Spousta našich voličů si podle mě myslí, že deficit by měl být snižován rychleji. Jsem tím někdy zklamaný. Ale situace je složitá, v koalici je pět stran. Taky mě štve, že jsme něco slíbili voličům a nejsme schopni to urychlit. Ale na druhou stranu spousta lidí předvídala, že pětikoalice nemůže vydržet, a máme rok do voleb a drží. Zvládli jsme covid, inflaci po Babišovi, válku na Ukrajině. Takže za mě dobrý. Je potřeba tohle lidem říkat a předat to formou nějakých emocí.

Když jsme u těch emocí, vaše vztahy s předsedkyní TOP 09 jsou lepší? Vzala vás na hokej a vše je urovnáno?
Na hokeji jsme se sešli i s ostatními kolegy. S paní předsedkyní mám korektní vztahy a to byla jedna z podmínek, abych vzal ten post. Řekl jsem, že potřebuji cítit podporu od vedení. Hodně věcí jsme si vyříkali a hodně věcí se uklidnilo. Jak byla situace napjatá, tak dnes už ji tak nevnímám.

Máte podporu, kterou jste chtěl?
Mám, a je to pro mě hrozně důležité.

Takže jste TOP 09 zachránil od průšvihu, a díky tomu se zlepšily vaše vztahy s Pekarovou?
To by mě zastřelili, kdybych říkal, že jsem je zachránil (smích). Spíš to je tak, že jak situace vypadala tragicky, nakonec nám prospěla. Všechny věci se vyříkaly a strana se v nejužším vedení sjednotila.

Tagy: