Exkluzivní pohled do katedrály Notre-Dame. Tohle vás opravdu dostane, říká slavný reportér CNN

Rekonstrukce slavné katedrály Notre-Dame jde do finále

CNN uvnitř katedrály Notre-Dame

Obnova ikonické katedrály Notre-Dame, kterou v roce 2019 zachvátil požár, je téměř dokončena. Pro veřejnost by měla být znovu otevřena letos v prosinci. Slavný moderátor CNN Richard Quest osobně navštívil dominantu Paříže, aby se přesvědčil, jak práce pokračují.

„Můj Bože, podívejte se na to lešení,“ neskrývá Quest svůj údiv, když ve výtahu projíždí kolem obrovského množství železných trubek. „Myslím, že to, co vás opravdu dostane, je velikost, rozsah a skutečnost, že se to podařilo udělat za nějaké čtyři roky,“ dodává moderátor CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Problém před olympiádou? Šampionka se obává špinavé Seiny. Zaplavu si v ní, slíbil Macron

Odborníkům se podařilo znovu vybudovat i složitou konstrukci dřevěné střechy, která v roce 2019 vyhořela do základů. „Museli jsme pro ni najít ve francouzských lesích tisíce dubů,“ říká šéf obnovovacích prací Philippe Jost. Podle něj bylo nutné najít i velké množství odborníků, jako jsou tesaři, truhláři či kameníci, aby oprava působila co nejvěrohodněji. „Veškerá naše logistika je zde velmi důležitá. Podílí se na tom 2 250 firem a umělců,“ upřesňuje.

Podle Josta je nejdůležitější, že na první pohled není vůbec poznat, co zůstalo po požáru zachované a co se muselo dostavět. „Jsou to stejné kameny a stejný typ práce, což je úcta, kterou té památce dlužíme,“ vysvětluje Questovi.

Ačkoliv požár katedrálu v roce 2019 téměř kompletně zničil, Jost říká, že obnovovací práce už jsou z 85 až 90 procent hotové. „Mnoho lidí říkalo, že nám to bude trvat 20 let, ale my to zvládneme do pěti. A zvládáme to perfektně,“ pyšní se Jost.

Světoznámou architektonickou a církevní památku v srdci Paříže zachvátily plameny 15. dubna 2019. Oheň se rozšířil v krovu a pohltil rozsáhlé části středověké budovy. Příčina požáru nebyla zcela objasněna. Katastrofu mohla způsobit závada v elektroinstalaci či nedopalek cigarety.

Památku, chráněnou organizací UNESCO a proslavenou románem Victora Huga Zvoník u Matky Boží, před požárem navštěvovalo na 13 milionů lidí ročně. To je přibližně dvakrát tolik, co Eiffelovu věž. Pokud vše půjde podle plánů, měla by se katedrála Notre-Dame pro návštěvníky opět otevřít letos v prosinci, informuje pařížská turistická centrála.

Tagy:
CNN požár Francie rekonstrukce Paříž UNESCO Richard Quest Katedrála Notre-Dame Philippe Jost Chrám Matky Boží v Paříži