Zavřené ordinace a ručně psané recepty: Povodně ochromily lékařskou péči. Válek radí, co dělat

V regionech, které povodně zasáhly nejvíce, stále vázne lékařská péče.

V oblastech zasažených povodněmi vázne lékařská péče

V regionech nejvíce zasažených povodněmi stále vázne lékařská péče. Zavřené zůstávají některé soukromé ordinace, nefunguje například ani nemocnice v Bohumíně. Stejná omezení platí i pro lékárny. V místech, kde dosud nebyla obnovena rozvodná síť, recepty na nutné léky lékaři vypisují ručně. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve vysílání CNN Prima NEWS poradil, co při nedostatku potřebných léků dělat a kam se obrátit.

Bohumínská nemocnice musela v sobotu evakuovat všechny pacienty. Rozbouřená řeka Odra se vylila z koryta a zaplavila celé město.

„Uklízíme, uklízíme, uklízíme.“ Tak hodnotí uklízečky a další zaměstnanci o několik dní později odstraňování následků povodní. Všude se nachází bahno a nepořádek.

ČTĚTE TAKÉ: Ať Fiala pošle naftu, zlobí se farmář. V poničené České Vsi zoufale chybí i krmení pro zvířata

Velká voda v bohumínské nemocnici vyplavila i novou budovu plnou lékařských ambulancí, zničila také drahé rentgenové technologie. Technici ve čtvrtek kontrolovali jednotlivé elektrické rozvodny a snažili se v budovách znovu spustit elektrický proud.

„Opět můžeme spustit nemocniční informační systém, takže se ambulance dostanou k dokumentaci pacientů. Během pátku bychom mohli přivést zpět první pacienty,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Svatopluk Němeček.

V Bohumíně se tak zatím ordinuje postaru. „Jediné, co mám k dispozici, je propiska, fonendoskop, uši, oči a ruce. Recepty vypisuji ručně,“ popsal Robert Rakowski. Místní lékárny tento provizorní druh objednávek přijímají a přepisují je do digitální podoby.

To v Krnově je v provozu pouze jediná lékárna, a to u místní nemocnice. Krnov byl během přívalových vln z 80 procent pod vodou. Obrovské drama tak za sebou mají jak zaměstnanci, tak pacienti nemocničního zařízení.

„Pohotovostní elektrocentrála fungovala na 300 procent, takže hrozilo, že vyhoří. Dal jsem proto pokyn k evakuaci všech pacientů na dýchacích přístrojích vrtulníkem,“ popsal nelehké chvíle pro CNN Prima NEWS ředitel Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov Ladislav Václavec.

Také zde už voda opadla. Nejvíce zničené jsou elektrické rozvodny a ambulance psychiatrie a hematologie. Kdy budou znovu fungovat, to si za nynější situace nikdo netroufá odhadnout.

Co dělat, pokud dojdou důležité léky?

Resort zdravotnictví podle Válka celou situaci bedlivě sleduje. „Víme, zda lékárny jsou, nebo nejsou schopny vydávat léky a zda mají zaplavené sklady,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poradil, co dělat, jestliže je ohrožen zdravotní stav pacienta kvůli absenci důležitých léků. „Pokud existuje občan, který nemá lék v této oblasti, je to chronik, který opakovaně bere lék a chybí mu kvůli zasažené lékárně, měl by se obrátit přes svého starostu na integrovaný záchranný systém. Lék na místo co nejrychleji dodáme,“ doporučil Válek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Manžele z České Vsi strhl proud, spása dorazila na poslední chvíli. Dům vzala voda

Tagy: