Hejtmani a jejich vliv. Co šéfové krajů vlastně zmůžou a jak promlouvají do politiky?

Češi si budou za pár dní vybírat nové vedení ve 13 krajích. Jaký reálný vliv hejtmani mají? Jak moc je pro politické strany důležité mít „svého“ hejtmana a jak mohou šéfové krajů ovlivňovat celostátní politiku?

Krajské volby odstartují už v pátek. Mezi lidmi o ně však není obvykle příliš velký zájem. Například před čtyřmi lety byla volební účast 37,95 %. I pro vysoce postavené politiky jde spíše o volby nižší kategorie, mohou nicméně přiblížit náladu ve společnosti a vládě nastavit zrcadlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Povodně daly šanci hejtmanům ukázat se. Mohou rozhodnout volby, shodují se politologové

Hejtmani mají čtyřleté funkční období. Sami nemohou podávat návrhy zákonů, podle Ústavy tak činí „zastupitelstva vyšších územních samosprávných celků“, jimiž jsou kraje. Zastupitelstva mohou v mezích své působnosti vydávat obecně závazné vyhlášky.

Reálný vliv hejtmanů na celostátní politiku je dán spíše konkrétní osobností. Hodně viditelný je například jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který je zároveň šéfem Asociace krajů. Velký mediální prostor měl například během covidu, je slyšet i co se týče kritiky současného vedení ODS či koalice Spolu.

Jinak je role šéfů krajů relativně omezená, potvrzuje politolog Vít Hloušek z Masarykovy univerzity v Brně. „Nejsou to úplně ti nejsilnější. Důležitější jsou aktivní poslanci či někteří aktivní senátoři, členové vlády, nebo členové stínových vlád,“ řekl Hloušek pro CNN Prima NEWS.

Hejtmani jsou podle něj nejsilnější, když jednají jako celek a mají třeba nějaké požadavky vůči vládě, například za Asociaci krajů. „Ale máme příklady hejtmanů, kteří jsou poměrně silné osobnosti, jsou poměrně viditelní, jako například hejtman Martin Kuba v rámci ODS. Nicméně je to tak, že jejich institucionální postavení v politických stranách není. Nemají žádnou specifickou funkci, která by zvyšovala jejich moc. V zásadě spíše záleží na tom, jakou pozici mají uvnitř strany, a to úplně nesouvisí s hejtmanským postem,“ vysvětlil Hloušek.

Politolog: Za hejtmany ANO rozhoduje Babiš

Podobně to vidí i politolog z Metropolitní univerzity Praha Ladislav Cabada. „Síla hejtmanů je jasně omezena skutečností, že Česká republika je centralizovaným státem a kraje jsou výrazně závislé na prostředcích přicházejících z centra, případně z Evropské unie. Zejména evropské prostředky dávaly krajům a jejich vedení sílu, ve druhé polovině nultých let 21. století se ODS a ČSSD někdy jevily spíše jako federace krajských lídrů než centralizované a svrchu řízené strany. V současnosti je situace odlišná,“ míní Cabada.

Zdůraznil, že v případě hejtmanů za ANO je jejich význam jasně překryt skutečností, že v hnutí o všem rozhoduje Andrej Babiš, případně úzký kruh kolem něj. Piráti podle Cabady zase nedokázali skutečnost, že mají hejtmana (Rudolfa Špotáka), využít k vlastní prezentaci.

„V případě viditelných hejtmanů typu Martina Kuby (ODS) či Jana Grolicha (KDU-ČSL) se diskutuje o možnosti, jak jejich silnou pozici a efektivní management kraje promítnout do celostátní politiky jejich stran. Je nicméně otázkou, zda mají takovou ambici, což ostatně platí i například pro viditelné hejtmany za STAN Petru Peckovou a Martina Půtu,“ doplnil Cabada.

Podotkl, že někteří vnitrostranicky silní hejtmani tak mohou promlouvat do celostátní politiky svých stran, nicméně čím více do ní promlouvají, tím blíže jsou tomu, že krajské pozice opustí a vrhnou se do „pražské politiky“.

O tom se spekuluje právě v případě jmenovaného jihomoravského hejtmana Grolicha. Jeho jméno se skloňuje v souvislosti s říjnovým sjezdem lidovců, na kterém si budou volit nové vedení. On sám CNN Prima NEWS řekl, že jeho případná kandidatura se bude odvíjet od toho, jak dopadnou krajské volby.

Někteří politici ale upozorňují na to, že hejtmani mají mnohem blíž k lidem než politici v parlamentu. Mohou být také zprostředkovatelem mezi lidmi a vedením politických stran. „Kraje jsou důležité, protože jsou blízko k lidem. Hejtman má být takový velký starosta, který má pod sebou školy, silnice,“ míní ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Během záplav se navíc podle něj ukázalo, že nikdo z hejtmanů není špatný krizový manažer. „Kraje nejsou zbytečným článkem, umí koordinovat pomoc,“ řekl Rakušan ve středeční debatě na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

Tagy: