Exkluzivní prezidentský průzkum: Většině Čechů minulost v KSČ nevadí, rozhodne pohlaví?

Většině Čechů přestává vadit komunistická minulost prezidentských kandidátů. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM pro CNN Prima NEWS. Z dat je také patrné, že starším lidem vadí méně někdejší komunistické členství. Komunistická minulost nevadí zejména příznivcům hnutí ANO, KSČM, ČSSD či SPD.

Blížící se prezidentská volba nabízí z devíti kandidátů hned tři, kteří byli členy tehdejší strany KSČ. To se týká předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, generála Petra Pavla a bývalého rektora Tomáše Zimy. Čechům ale přestává tento fakt vadit. Vyplývá to z průzkumu STEM pro CNN Prima NEWS.

Části společnosti sice vadí, že kandidát byl členem v komunistické straně, ale 64 procent respondentů uvedlo, že to problém není. Názory se značně liší podle věku respondentů. Lidem ve věku od 18 do 29 let nevadí komunistická minulost ze 47 procent. U starších občanů nad 60 let však nevadí členství kandidáta v KSČ ze 70 procent.

Průzkum STEM uvádí i rozdělení občanů podle politických stran. Komunistická minulost prezidentských kandidátů vadí spíše příznivcům stran vládní koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Oproti tomu benevolentnější jsou voliči hnutí ANO, SPD, ČSSD a KSČM. V průzkumu jsou zařazeni i nevoliči, kterým komunistická minulost nevadí z 51 procent.

Důležité není pro české voliče ani pohlaví kandidátů. Drtivá většina 86 procent uvedla, že to pro ně není rozhodující vlastnost. Pouze pět procent dotázaných uvedlo, že je důležité mít kandidáta muže. Oproti tomu devět procent oslovených je přesvědčeno, že má být prezidentkou žena.

Tagy: