Exkluzivní průzkum: Češi chtějí od nového prezidenta hlavně slušnost. Co dalšího čekají?

Češi čekají od nového prezidenta především slušnost. Slibují si od něj také narovnání ekonomických nerovností. Nejméně lidí považuje za důležité, aby prezident ochránil zemi před nebezpečím. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM pro CNN Prima NEWS. Češi si také pochvalují přímou volbu prezidenta, podporuje ji 82 procent lidí.

Volby prezidenta republiky se nezadržitelně blíží. Společnost STEM proto připravila průzkum, týkající se nejvíce preferovaných vlastností prezidenta u voličů. Největší počet hlasů (35 procent) obdržela slušnost. Dál by 27 procent lidí chtělo, aby hlava státu srovnala ekonomické nerovnosti v zemi.

Sedmnáct procent oslovených by si také přálo, aby se prezidentem stal člověk s vizí pro úspěšnou zemi. Pouze 14 procent Čechů považuje za prioritu, aby se hlava státu stala sjednotitelem rozdělené společnosti. A pouze sedm procent lidí uvedlo, že nejdůležitější vlastností prezidenta je ochrana země před nebezpečím.

Rozdělení odpovědí podle pohlaví, věku a dosaženého vzdělání nabízí detailnější pohled Čechů na novou hlavu státu. Podle společnosti STEM je patrné, že slušného prezidenta by chtěli spíše ti, kteří nemají v současné krizi vážnější problémy. „Domácnosti, které hlásí problémy, si pak výrazně častěji přejí, aby prezident zajistil rovný úspěch všech, ne jenom bohatých lidí,“ uvádí průzkum.

Přímá volba prezidenta je zavedena v České republice již deset let a u lidí se za tu dobu těší oblibě. Dokazuje to další průzkum společnosti STEM pro CNN Prima NEWS. Podle něj totiž 50 procent lidí odpovědělo, že jsou určitě příznivci přímé volby prezidenta. Spíše ano pak vyplnilo dalších 32 procent.

Naopak s přímou volbou určitě nesouhlasí šest procent Čechů a spíše ne uvedlo 12 procent oslovených. Podle společnosti STEM se tak jasně projevuje, že lidem se možnost přímé volby dlouhodobě zamlouvá. Rozdíly nejsou patrné ani v odpovědích, které jsou rozděleny podle věku, pohlaví či dosaženého vzdělání. Ani v jedné kategorii neklesla podpora přímé volby pod 70 procent.

Tagy: