Experiment s UV světlem ukazuje, jak rychle se šíří COVID-19 v restauracích

Tým japonských vědců pomocí UV světel ukázal, jak rychle se může koronavirus šířit v restauračních zařízeních, i když je nakažena pouze jedna osoba. Podle profesora z hongkongské univerzity Johna Nichollse experiment upozorňuje především na důležitost pravidelného mytí rukou.

Experiment, který vznikl na popud veřejnoprávní vysílací stanice NHK, měl simulovat prostředí v bufetu či na výletní lodi. V místnosti se nacházelo deset lidí, přičemž jednoho z návštěvníků výzkumníci označili jako „infikovaného“. Ruce si natřel fluorescenční látkou, která je viditelná pouze pod UV světlem. On i zbylých devět účastníků poté navštívili bufet, jako by to udělali běžně.

Na konci experimentu se rozsvítily UV lampy, díky kterým všichni mohli vidět, kam se „infekce“ rozšířila. Látka byla na jídle, servírovacích nádobách, talířích, dokonce i na tvářích některých účastníků.

Podle profesora z hongkongské univerzity Johna Nichollse tento experiment dobře ukázal, jak rychle se virus může šířit, zvláště když si lidé pravidelně nemyjí ruce. „Video prokázalo, že se virus dostává na různé povrchy i na lidi velmi efektivně,“ řekl Nicholls CNN. „Myslím, že skutečně zdůrazňuje důležitost toho, co se říká o hygieně rukou, aby se zastavilo šíření nemocí,“ doplnil.

Druhý experiment ukázal lepší výsledky

Profesor ale zároveň označil experiment za „umělý“. „Množství fluorescenční látky na rukou infikovaného přesně neodráželo množství bakterií na rukou někoho jiného,“ dodal s tím, že druhý test, kde simulované prostředí předpokládalo kontaminaci a zavedlo nezbytná opatření, ukázal pro současnou situaci realističtější výsledky.

Všichni účastníci, včetně „infikované“ osoby, si myli ruce před jídlem i během něj. Povrchy, kterých se lidé dotýkají častěji, například servírovací nádobí, se měnily nebo otíraly. Když se pak rozsvítilo UV světlo, vědci zjistili, že se látka nerozšířila mezi ostatní dobrovolníky. Podle odborníků je zkrátka video dobrým způsobem, jak ukázat důležitost mytí rukou.

Podle webu Worldometers.com se koronavirem ve světě od začátku pandemie nakazilo více než 81 milionů lidí, 57 milionů z nich se uzdravilo. Počet úmrtí se blíží k 1,8 milionu. Nejhorší je situace ve Spojených státech, kde se od počátku pandemie nakazilo přes 19,5 milionu lidí a více než 341 tisíc z nich zemřelo. Japonsko se v počtu nakažených nachází na 43. místě. Od počátku pandemie se v zemi infikovalo přes 200 tisíc lidí, zemřelo jich 3 252.

Tagy: