Expert: Babiš jede all-in. Výrokem vypustil šrapnel, oslovil voliče SPD a komunistů

Andrej Babiš (ANO) se již nezabývá argumentací a jede all-in. Svým výrokem v předvolební debatě vypustil šrapnel, který silně oslovil voliče SPD a KSČM. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban. Dodal, že v nadcházejících debatách bude expremiér svou rétoriku nadále stupňovat.

Výrokem v České televizi – že v případě válečného konfliktu by nevyslal českou armádu na pomoc Polsku nebo Pobaltí – si podle Čabana expremiér své šance nesnížil, ba naopak. „Byl to od něj vypočítaný kalkul, kdy chtěl vypustit v debatě nějaký šrapnel. Otázku od moderátora zřejmě napoprvé nepochopil, ale dalo mu to možnost zaujmout silné stanovisko,“ komentoval Čaban.

Svým vystoupením podle něj Babiš silně oslovil podporovatele SPD, KSČM a pacifistickou část voličů. „Babiš se v celé kampani pohybuje na hraně. Na jedné straně musí sbírat protestní hlasy nespokojených a radikálních voličů, své si zase musí udržet. Otázkou je, na kolik se mu to daří. Část svých voličů ztratil již před prvním kolem voleb,“ podotkl.

Následně zmínil, že Babiš v předvolební kampani vede strategii ve dvou liniích. „Jednou je snaha získat nové voliče, druhou je odradit voliče Petra Pavla tím, že říká, že je vládním kandidátem,“ uvedl.

Voliče chce vyděsit i motivovat

V následujících dnech čekají expremiéra dvě televizní debaty – 25. ledna na CNN Prima NEWS, kdy se s Petrem Pavlem ve 20:15 střetne v Superduelu: Boji o Hrad, a o den později na Nově. „Dá se očekávat, že Babiš bude svou rétoriku ještě stupňovat. Už na České televizi bylo vidět, že jde jako pokerový hráč all-in. Skutečně se nezabývá argumentací svých postojů, ale vypouští hesla. Ta mají překročit práh těch, kteří politiku vůbec nesledují – mají je vyděsit nebo motivovat,“ vysvětloval Čaban.

V takových chvílích podle něj nepomáhá ani racionální argumentace, kdy jsou jeho výroky uváděny na pravou míru – například to, že prezident nemá pravomoc vyslat armádu Česka na obranu spojenců. „To vše jde stranou. Potřebuje, aby vše prošlo kanály, kterými oslovuje voliče. Debaty mají svou sílu a Babiš se je bude snažit vytěžit na maximum,“ dodal.

Tagy: