Hrozba války na Blízkém východě. Izraelci zvažují útok na jaderné struktury, píší média

 Izrael čeká dlouhá a těžká válka, říká Netanjahu.

Půl roku od útoku na Izrael

Napětí mezi Izraelem a Íránem prudce eskaluje. Teherán židovskému státu slibuje odplatu za bombový útok na íránský konzulát v syrském Damašku, který je mu připisován. Arabsky píšící portál Elaph působící ve Velké Británii zase uvádí, že by Izraelci mohli zaútočit na íránské jaderné zařízení. Médium se odkazuje na svůj zdroj ze „západní bezpečnostní struktury“.

„Zdroj Elaphu řekl, že Izrael zaútočí na cíle uvnitř Íránu, pokud se Írán rozhodne zareagovat na útok v Damašku a bude ostřelovat místa v Izraeli. Představitel západní bezpečnostní struktury dodal, že Izrael připravuje tajný letecký výcvik zaměřený na překonávání velkých vzdáleností a cílení na klíčová místa v Íránu, kterými mohou být třeba zařízení spjatá s íránským jaderným programem,“ uvedl arabsky píšící portál.

ČTĚTE TAKÉ: Jednání o Gaze jsou blízko dohodě, tvrdí egyptská televize. Hamás i Izrael to odmítají

Zprávu posléze přejala i další média. Kupříkladu The Times of Izrael nebo britský deník The Sun. Izraelská vláda premiéra Benjamina Netanjahua doposud na tvrzení nijak nereagovala.

Faktem zůstává, že Izrael je aktuálně kvůli Íránu v pohotovosti. Ačkoliv se židovský stát nepřihlásil k odpovědnosti za explozi íránského konzulátu v syrském Damašku před několika dny, Teherán má o viníkovi jasno.

„Zlovolný režim udělal chybu. Musí být potrestán a také bude,“ prohlásil ve svém projevu íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Při explozi zahynulo sedm členů íránských revolučních gard včetně dvou generálů. Teherán zároveň hrozil, že po tomto útoku už není v bezpečí žádná izraelská ambasáda.

Izrael na výrok duchovního vůdce Íránu reagoval. „Pokud Írán zaútočí ze svého území, Izrael odpoví a zaútočí v Íránu,“ napsal na sociální síti X izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac.

Izraelci už od 7. října bojují s teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Konflikt se znovu rozhořel po nájezdu bojovníků Hamásu na izraelské území, při kterém vraždili i civilisty. Stovky z nich navíc unesli. Izrael se od té doby snaží rukojmí vysvobodit, zároveň bojuje právě v Pásmu Gazy, kde žijí miliony Palestinců.

Tagy: