Expert o výhružkách Babišovi: Ve společnosti máme šílence. Image oběti mu ale může pomoct

Prezidentský kandidát Andrej Babiš na mimořádné tiskové konferenci emotivně oznámil, že čelí zastrašování a jeho žena Monika dostala obálku s ostrým nábojem. Podle vyjádření komentátora Radka Kubička pro CNN Prima NEWS takto prezentované obavy o bezpečí mohou expremiérovi pomoct v získání voličů.

„Ve společnosti bezesporu existují šílení lidé. Může se něco takového stát. Pokud je pravda to, co Andrej Babiš řekl (náboj v obálce, pozn. red.), je potřeba to jednoznačně odsoudit. Taková věc nepatří do předvolební kampaně,“ glosoval obsah mimořádného Babišova vystoupení pro CNN Prima NEWS politický expert Radko Kubičko.

Podle něj si ale za agresi ze strany „nefanoušků“ může Babiš částečně sám. „Politici si musí zvyknout na to, že mají své odpůrce. A jestliže používají ostrou rétoriku a rozdělují společnost, musí počítat i s tím, že se jim to vrátí. Odpůrci, kteří někam přijdou, na to mají právo – demonstrovat proti kandidátovi, který se jim nelíbí. Ale měla by to být kultivovaná vyjádření. Pískot a nějaká hesla by měly být něčím, na co si politik musí zvyknout.“

Kubičko přikývl na to, že tisková konference mohla být nástrojem pro hraní na city. „Andrej Babiš občas tvrdí, že je obětí. Že tradiční strany jsou proti němu, protože byl proti korupci a tak dále. I když je jeho kariéra je dlážděna nějakými kontroverzemi. Nicméně můžeme mu to částečně pomoct při roli oběti. I ti, kteří proti němu chtějí vyhroceným způsobem protestovat, by si měli uvědomit, že mu v image oběti pomáhají. Pokud ale Andrej Babiš předloží policii důkazy formou dopisu, ve kterém byla výhrůžka vypadající jako reálná, orgány musí konat. Musí se tomu zabránit. Rozhodně něco takového do kampaně nepatří,“ pokračoval komentátor Českého rozhlasu.

Expremiér v mimořádném sobotním popoledním prohlášení sdělil: „Dnes ráno mi ochranka předala obálku adresovanou mé ženě Monice, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz. Jde o zastrašování prezidentského kandidáta.“ Vyzval také vládní strany, aby se od negativních příznivců na mítincích distancovaly. A zároveň uvedl, že setkání narušují i příznivci jeho protikandidáta Petra Pavla.

Babiš totiž zmínil atmosféru, která na jeho setkáních panuje. Jeho přítomnost totiž přivolává jak příznivce, tak i odpůrce bývalého premiéra. „Včera (v pátek, pozn. red.) mě poprvé na výjezdu doprovodila moje žena Monika. Na vlastní kůži si zkusila, jak nás dav urážel a málem umačkal,“ dodal Babiš. Narážel tím na návštěvu v Libereckém kraji.

Oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola volby, se utkají v televizní debatě na CNN Prima NEWS již ve středu 25. ledna večer. Svoji účast potvrdil jak Petr Pavel, tak Andrej Babiš.

Tagy: