Expert: Od Čaputové se bude Nerudová záměrně distancovat. Kampaň musí dělat „hezky česky“

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a její manžel Robert Neruda

Do trojice největší favoritů na post hlavy státu patří expremiér Andrej Babiš (ANO), generál ve výslužbě Petr Pavel a ekonomka Danuše Nerudová. Právě ji mnozí lidé označují za možnou českou Zuzanu Čaputovou. Podle politologa Jana Kubáčka se však Nerudová bude od slovenské prezidentky ve vlastním zájmu distancovat. Následně popsal, čím by se u ní mohla bývalá rektorka částečně inspirovat.

„Pravdou je, že jestli s tím někdo bude pracovat, aby s ní nebyl srovnáván, tak to bude sama Nerudová. Uvědomuje si, že česká společnost je hodně konzervativní. Ne, že by si nedokázala představit ženu na Hradě, naopak, ale nemáme rádi, když jsou zde zahraniční přízviska či doporučení. Poté na just volíme jinak,“ podotkl Kubáček.

Následně přiblížil, co obě ženy spojuje. „Je to to, že ji nikdo příliš nezná. Nad Čaputovou také mnozí mávli rukou. Ano, řekli, že je sympatická dáma, právnička, která proslula environmentální kauzou, ale to bylo vše. U Nerudové je to podobné. Lidé se s ní seznamují a budou to dělat nadále skrze duely a diskuze,“ přiblížil.

Vstupní pozici má Nerudová dobrou

Jako nesporné označil politolog to, že je Nerudová vnímaná jako sympatická dáma. „Lidé s ní ale nemají zkušenost. Může fungovat podobně jako Čaputová v tom, že když půjde na věci jinak – nikoliv stereotypně politicky – tak je může rozstřelit. Čaputová šla proti klasickému establishmentu, měla jiné reakce a nastolovala nová témata. Přinášela ženský nadhled. S tím může pracovat i Nerudová, ale musí to dělat ‚hezky česky‘: originálně a po svém. Může zde být mírná inspirace,“ pokračoval.

Kubáček doplnil, že ve své kampani musí mít bývalá rektorka Mendelovy univerzity autorský podpis. „Vstupní pozici má však dobrou. Nikdo o ní neví, nikdo od ní nic nečeká a může věci rozstřelit. Babišovi to vyhovuje, protože přibrzdila Pavla,“ uzavřel politolog.

Jak prezidentské kandidáty ovlivní jejich minulost? A jak jejich možnosti hodnotí druhý host vysílání CNN Prima NEWS, politolog Petr Bláha? Nejen to se dozvíte v úvodním videu.

Tagy: