Rakouský historik: Lockdown vyvolal protesty antivaxerů, poptávka po očkování ale stoupá

V rakouské Vídni proběhla demonstrace odpůrců očkování.

Lockdown v Rakousku

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg o víkendu definitivně vyhlásil lockdown pro neočkované, který začne platit již o půlnoci z neděle na pondělí. Rakouský historik a publicista Niklas Perzi pro CNN Prima NEWS řekl, že díky opatření na vakcinační místa dorazily davy lidí. Do pohybu se ovšem dali i odpůrci očkování. Už v neděli ve Vídni proti nynějším vládním restrikcím proběhla demonstrace a další se chystá.

Vyhlášení lockdownu by se mělo dotknout až dvou milionů lidí. Rakouský publicista a historik Niklas Perzi redakci CNN Prima NEWS řekl, že řada dosud neočkovaných Rakušanů se kvůli opatření rozhodla vakcinaci nakonec podstoupit. „Už jsme to viděli ve Vídni, kde byl velký tlak na místní očkovací centra. Dá se očekávat, že se další lidé, kteří to dosud odmítali, dají očkovat,“ informoval Perzi.

Na druhou stranu ovšem zmínil, že reakce přišla i z radikálnější frakce odpůrců očkování. Už během neděle po oznámení nového opatření se ve Vídni konala demonstrace. Lze přitom očekávat, že budou i další. „Rakouská strana svobodných (FPÖ), která k tomu přistupuje ostře, taky plánuje velkou demonstraci, a to na sobotu ve Vídni,“ dodal pro CNN Prima NEWS Perzi.

Rakouský publicista dále ve vysílání zmínil, že Schallenbergův kabinet tvrdým lockdownem neočkovaných pravděpodobně zachránil lyžařskou sezonu. Právě lyžování a turistika v Alpách patří k nedílným složkám rakouské ekonomiky.

Lockdownem pro neočkované se končit nemusí

„Situace je vážná. Nečiníme tento krok s lehkým srdcem, ale bohužel je nutný,“ prohlásil lidovecký kancléř Schallenberg k lockdownu pro neočkované. Spolu s ministrem zdravotnictví Wolfgangem Mücksteinem v neděli navíc varoval, že mohou přijít ještě přísnější opatření. Je prý také rozhodující, aby byla opatření kontrolována. Jejich porušování má být „důsledně sankcionováno“.

Omezení pohybu bude platit pro všechny osoby, které nejsou očkované a zároveň se v posledních 180 dnech nezotavily z koronavirové nákazy.

Už nyní v Rakousku nemají neočkovaní přístup do restaurací, na sportovní akce nebo do kadeřnictví. Nové je pro neočkované to, že budou omezeni i při nakupování. Nakoupit smí jen zboží každodenní potřeby. Nadále však mohou navštěvovat zdravotnická zařízení, školy nebo místa k „uspokojování základních náboženských potřeb“.

Z omezení, které bude zatím platit deset dní, jsou vyjmuty děti mladší 12 let; lidí s jednou dávkou vakcíny se lockdown nebude týkat, pokud předloží negativní PCR test. Lockdown pro neočkované v Rakousku, které má zhruba 8,9 milionu obyvatel, postihne přibližně dva miliony lidí. Někteří experti tvrdí, že opatření je nedostatečné, a požadují, aby se všichni, tedy i očkovaní a uzdravení, museli prokazovat negativním PCR testem při návštěvě restaurace.

Tagy: