Expert: Rusové chtějí Ukrajinu rozpůlit. Proč je klíčový zisk jaderné elektrárny Záporoží?

Mayáš Zrno komentuje u obrazovky aktuální vývoj války na Ukrajině

Ruské síly se soustředí na obklíčení Kyjeva a na oslabení odporu na zablokovaných sídlištích, uvedl to generální štáb ukrajinské armády. Jediným velkým městem, které od začátku invaze ruská armáda ovládla, je jihoukrajinský Cherson, pokračují ale tvrdé boje o strategický přístav Mariupol a Charkov, po metropoli druhé největší město v zemi.

Obsazení jaderné elektrárny Záporoží posílí ruskou pozici v případném vyjednávání o příměří, říká editor zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Rusové totiž budou kontrolovat značnou část dodávek elektřiny pro Ukrajinu. „Navíc zase o kus postoupili na sever podél Dněpru. Jejich konečným cílem je pravděpodobně přeštípnout Ukrajinu vejpůl právě podél této největší ukrajinské řeky. Tím by se navíc ocitlo v obklíčení jádro ukrajinské armády, které je soustředěno na Donbase,“ myslí si Zrno.

Na severu Ukrajiny pak Rusové postupují ke Kyjevu. Snaží se přitom obejít tvrdě bráněná města Černigov a Sumy, jejichž odpor nezlomila ani brutální ostřelování. Například čtvrteční ruské útoky na Černigov vyžádaly desítky civilních obětí.

Jiná situace je ovšem na jihu Ukrajiny. Tam se Rusům povedlo obsadit 300tisícový přístav Cherson a tvrdé boje se vedou i o půlmilionový Mykolajiv, do kterého už podle posledních zpráv ruské jednotky pronikly. Zatím úspěšně se brání klíčový přístav Mariupol. I ten je cílem těžkého ostřelování. Město je poslední překážkou před vytvořením pozemního koridoru mezi okupovaným Krymem a Donbasem. Na obléhání se připravuje i největší černomořský přístav Oděsa.

Tagy:
válka armáda vojáci invaze Ukrajina boj Rusko Kyjev Charkov Oděsa Mariupol Dněpr Mykolajiv Cherson Záporožská jaderná elektrárna