Expert: Snížit DPH u energií je nejhorší řešení. To vám řekne každý ekonom s diplomem

Ekonom Miroslav Zámečník byl hostem pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS

Co na to vaše peněženka (1025)

Plán vlády na dočasné snížení DPH u energií až na nulu je podle ekonoma Miroslava Zámečníka to nejhorší, co se může z hlediska rozpočtu udělat. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS mluvil podobně také poslanec Pirátů Martin Jiránek. Naopak poslanec za vládní hnutí ANO Patrik Nacher zdůrazňoval, že jde o nejrychlejší způsob, jak lidem ve finanční tísni pomoci.

Vláda ve středu schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok. Novela zamíří do Sněmovny. Nulová DPH na elektřinu a plyn má platit už letos v listopadu a prosinci. Vláda ale ještě musí vyjednat výjimku u Evropské komise.

„Odcházející vláda s tou novou nemluví. Problém bude trvat do jara. Za nás není snížení DPH na nulu vhodné. Lidé, kteří platí vysoké zálohy, to uvidí až v březnu. Je pro nás logičtější jít cestou mimořádné okamžité pomoci nebo příspěvkem na bydlení. Nejjednodušší možná bude dát někomu energovouchery. DPH nepomáhá cíleně,“ uvedl Jiránek, možný kandidát na ministra průmyslu a obchodu.

Poslanec Pirátů navrhl propojit vládní databáze s energetickými firmami. Je to prý efektivnější, i když možná ne tak rychlé. Výhodou by podle Jiránka bylo vyhledání lidí, na které současná energetická krize opravdu dolehla. „Když se někomu zvedne cena čtyřikrát, tak ani pokles DPH o 21 procent ho nezachrání,“ vysvětlil.

S tím ale nesouhlasil poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher. „Problém v opatřeních, která navrhujete, je, že musíme reagovat rychle, Když uděláte plošné opatření, je to jedno hlasování ve Sněmovně. Když budeme vybírat lidi, jak nastavíte parametry?“ ptal se Jiránka.

Podle Nachera je důležité uvědomit si, že každý používá plyn v jiném množství. „Budou případy, kdy pomoc dostal někdo, kdo ji nepotřeboval, a naopak,“ varoval Nacher.

DPH nesnižujme, stojí to hodně peněž

Debatu obou politiků následně hodnotil ekonom Miroslav Zámečník. A přiklonil se spíše k návrhu Jiránka o spojení databází. „Jsme země, která chce být IT a pracovat s velkými daty, tak tady je možnost. Nejhorší, jak můžete z hlediska rozpočtu konat, je dělat sociální politiku přes DPH. To vám řekne každý ekonom, který si zaslouží diplom,“ vysvětlil.

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček v nedělní Partii řekl, že snížení DPH by mohlo přijít později, vláda takto přijde o všechny náboje. Zámečník by ale ke snížení DPH na nulu nepřistupoval nikdy.

„Nedělejme to, stojí to hodně peněž. Udělali jsme už spoustu špatně zacílených opatření. Je nepěkné předávat štafetový kolík s opatřením, které ve skutečnosti není spravedlivé a fiskálně strašně drahé,“ podotkl ekonom a varoval, že pokles DPH se dokonce nemusí ani odrazit v konečných cenách u zákazníků.

A jak můžeme ze současné krize vybřednout? Podle Zámečníka je jednou z cest zvednout tržní sílu Evropské unie a nakupovat zemní plyn společně. „Máme proti sobě extrémně silného hráče, mluvím o Rusku a Gazpromu. Kapacita je předmětem dražeb a volnou kapacitu plynovodu přes Polsko si Rusové zarezervovali na 35 procent a z ukrajinského vůbec nic,“ nastínil expert.

Tagy: