Skopeček: Vláda si vystřílela náboje. DPH na energie se stejně vrátí a přijde cenový skok

PARTIE Terezie Tománkové 24.10.2021

Snížením DPH na elektřinu a plyn z 21 procent na nulu si vláda vystřílela všechny náboje, míní ekonomický expert a poslanec ODS Jan Skopeček. Varoval před tím, že od nového roku DPH opět vzroste, protože Česko nemusí dostat výjimku od Evropské komise.

„Vláda si vystřílela snížení DPH hned na začátku. Ve chvíli, kdy nevíme, jestli to Evropská komise schválí, to není dobrá cesta,“ prohlásil Skopeček v nedělní Partii Terezie Tománkové. Zdůraznil, že bez souhlasu Evropské komise DPH od nového roku opět vzroste a přijde další cenový skok.

„Nejsem si jistý formou pomoci. Myslím, že se nám nepodaří vyjednat výjimku na rok. Snížíme to na dva měsíce. A pak budeme muset vracet DPH na původní úroveň,“ varoval Skopeček.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) Skopečkovi v Partii oponovala. Podle ní je snížení DPH jedinou cestou, jak rychle pomoci lidem. „Lidé nemají čas čekat, až se poradí týmy,“ vmetla Skopečkovi Schillerová.

Šéfka státní kasy také v Partii řekla, že premiér Andrej Babiš (ANO) už o nulovém DPH na energie mluvil s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Podle Schillerové nebude mít komise problém s nulovým DPH během listopadu a prosince. Co bude od roku 2022, se uvidí.

Vláda tento týden schválila novelu zákona, která od příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu daně z přidané hodnoty na nulu, a to na celý nadcházející rok. Novela podle kabinetu zamíří do Sněmovny. Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci. Ke snížení DPH na nulu je potřeba souhlas Evropské komise.

Tagy: