Očkování dětí pomůže zastavit šíření viru. Vakcíny jsou bezpečné, zdůrazňují experti

Očkování

Tachezy a Prymula o omikronu a očkování dětí

Od pondělí je možné registrovat děti od pěti let k očkování proti covidu. Viroložka Ruth Tachezy a epidemiolog Roman Prymula se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že i když děti nemívají tak těžký průběh nemoci a na covid jich ve věku do 14 let zemřelo „jen“ šest, vakcinace rozhodně dokáže snížit šíření viru napříč populací.

Rodiče přihlásili k očkování proti covidu zatím přibližně šest tisíc dětí ve věku od pěti do jedenácti let. V pondělí ráno to řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Registrace přitom byla spuštěna v noci z neděle na pondělí. Česko má pro mladší děti objednáno zatím asi 300 tisíc dávek vakcíny, dorazit by měly tento týden.

„Očkování velmi přispěje ke snížení cirkulace viru v populaci, ale zejména je to osobní benefit dětí. I když symptomatickým onemocněním netrpí tak často, stále u nich existuje riziko nákazy. Musíme si uvědomit, že i u nás zemřelo na covid šest dětí, v USA pak za celou pandemii 650. Žijeme ve 21. století, kdy by na infekční onemocnění neměly děti umírat,“ prohlásila viroložka Tachezy.

„Byly u nich různé komorbidity, neumřely čistě jen na COVID-19,“ doplnil Prymula podrobnosti k šesti úmrtím českých dětí do 14 let – čtyřem dívkám a dvěma chlapcům.

Nemusíme čekat na Novavax

Právě ve Spojených státech už děti očkují. „Máme data z USA, kde je vakcinace v plném proudu, a můžeme říct, že vakcína je bezpečná,“ ujistil Prymula. Evropské instituce schválily podání očkovací látky od Pfizeru. Děti mají dostat třetinu obvyklé dávky, druhou injekci pak po třech týdnech. Na začátku roku by do Česka měla dorazit i proteinová vakcína od společnosti Novavax.

Podle Tachezy ale není důvod na ni čekat. „Současných vakcín bychom se neměli obávat. V USA je proočkováno přes čtyři miliony dětí, očkovací látky pro dospělé zde navíc máme přes rok. Situace je natolik kritická, že bychom měli začít s těmi současnými. Nežádoucích účinků u dětí je z USA hlášeno daleko méně, možná je to i důsledek používání nižší dávky aktivní antigenní složky,“ uvedla viroložka.

Prymula se pak ohradil vůči názorům, že by očkování dětí mělo jen zlepšit statistiky a nemělo na vývoj epidemie žádný účinek. „Je lhostejno, jestli proočkujeme 70 nebo 80 procent populace. Bude to mít dopad na menší počet osob v nemocnicích. Starší věkové kategorie budou vždy více ohroženy, ale potřebujeme zastavit cirkulaci viru. K tomu očkování dětí slouží,“ konstatoval.

Očkování dětí u lékařů bez registrace

Očkovat děti bude podle ministra Vojtěcha asi 50 center, některá ale zatím nejsou v registračním systému dostupná. Další možností je vakcinace přímo v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost. Zde není nutné se registrovat předem, stačí oslovit přímo lékaře.

Odborníci opakovaně upozorňují, že vakcína chrání zejména před vážným průběhem nemoci, který by vyžadoval hospitalizaci a v krajním případě smrt. V listopadu potřebovalo péči v nemocnicích asi 6 700 nakažených covidem ze zhruba 6,5 milionu plně očkovaných starších 16 let a 8 700 z 2,9 milionu bez dokončeného očkování. To znamená, že jde o 0,1 procenta ze všech očkovaných a 0,3 procenta, tedy asi třikrát více, z lidí neočkovaných.

Tagy: