Témata Pirátů? Netáhnou, nic neukázali, zklamali dokonce i v otázce konopí, hodnotí experti

Ivan Bartoš s poslanci Pirátů

ZPRÁVY PLUS, Karel Křivan, Anna Shavit - 23.9. v 11:30

Témata, která si lidé spojují s Piráty, neoslovují většinového voliče. Ve vysílání CNN Prima NEWS těmito slovy zhodnotila debakl Pirátů v krajských volbách odbornice na politický marketing Anna Shavit. S tím souhlasí i PR konzultant Karel Křivan, který dodal, že vládní strana nedodala žádné výsledky. Zmínil třeba Piráty zdůrazňovanou modernizaci země nebo liberalizaci v otázce konopí.

Podle Shavit vedla ekonomická situace a řada dalších témat k tomu, že pirátský program nesouzněl s požadavky voličů. „Podle politologické teorie je možné krajské volby jakožto hlasování druhého řádu brát jako vysvědčení vlády,“ podotkla expertka.

ČTĚTE TAKÉ: Velký povolební paradox ve Středočeském kraji. Zrada a velké nebezpečí pro Spolu, říká expert

„Témata, která si lidé spojují s Piráty, za těchto okolností neoslovují většinového voliče. Úpadek Pirátů sledujeme napříč Evropou. Ve Švédsku, odkud ideové zázemí této strany pochází, už nejsou na nejvyšších postech. V Německu se jim také dlouhodobě nedaří,“ připomněla Shavit.

V souvislosti s tím Křivan zmínil, že s klesajícími preferencemi se u našich západních sousedů potýkají i Zelení: „Mezi nimi a Piráty je rozdíl, ale zaměřují se na podobný typ voličů. Piráti musí znovu přemýšlet nad tím, jaké cíle představí lidem.“

Podle odborníka na PR marketing tato vládní strana nedodala žádné výsledky. „Vedou řeči o modernizaci země, ale nic nepředstavili, což se týká i dílčích věcí, jako například v otázce liberálnějšího přístupu ke konopí,“ zdůraznil expert v pořadu Zprávy PLUS.

Legalizaci konopí nicméně nyní navrhuje Ministerstvo spravedlnosti v čele s Pavlem Blažkem (ODS) v novele trestních předpisů. Pěstování konopí do počtu tří rostlin by do budoucna nemělo být ani přestupkem. Hranicí mezi přestupkem a trestným činem má být překročení počtu pěti rostlin. Doma pak lidé nad 21 let budou moci legálně přechovávat až 50 gramů sušiny konopí, mimo domov 25 gramů.

Jak zhodnotil rezignaci Bartoše politolog Lukáš Valeš?

Piráty podle Křivana trápí ještě jeden výrazný problém. „Na liberálně-progresivní části politického spektra je řada stran. Navíc jako značka zestárli – nepředstavují mladý vítr. Kampaň boje proti korupci, kterou vedou z pozice vládní strany, je špatně. Jsou přece součástí establishmentu, což jim ale nedošlo,“ dodal Křivan.

Po rezignaci Bartoše v čele strany přichází v úvahu hned několik kandidátů na jeho post. Hovoří se o šéfovi české diplomacie Janu Lipavském nebo europoslankyni Markétě Gregorové. Ta však ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásila, že se chce plně věnovat pirátské politice na poli Evropského parlamentu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šmarda po volebním propadáku končí v čele SOCDEM. Post předsedy nebude obhajovat

Tagy: