Kdo převezme kormidlo Pirátů po Bartošovi? Ve hře je uznávaný ministr i kritička vlády

Markéta Gregorová a Ivan Bartoš na pirátském celostátním fóru

Bartoš končí v čele Pirátů

Kdo nahradí odcházejícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše v čele strany? Mluví se o současném ministru zahraničí Janu Lipavském či europoslankyni Markétě Gregorové. Ve hře jsou ale i další jména. Bartoš, a s ním i celé předsednictvo Pirátů, rezignoval po neúspěchu v krajských volbách. Na listopadovém sjezdu už se o post předsedy ucházet nebude. Experti ve vysílání CNN Prima NEWS nastínili, jací straničtí činitelé by se mohli chopit vedení strany v nelehkých dobách.

Bartoš vedl Piráty 13 let. Po neúspěchu v krajských a senátních volbách a také letošních eurovolbách se rozhodl rezignovat na předsedu a oznámil, že už kandidovat nebude. Nové vedení si strana zvolí 9. listopadu.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš končí kvůli volebnímu debaklu v čele Pirátů. Rezignovalo celé vedení

Mezi Piráty se mluví hned o několika politicích, kteří by mohli Bartoše nahradit. Ve hře je europoslankyně Markéta Gregorová, která proti Bartošovi na pirátském celostátním fóru kandidovala už letos v lednu. Bartoš tehdy získal 556 hlasů, Gregorová 300 hlasů. Stala se nakonec druhou místopředsedkyní.

Gregorová se – na rozdíl od Bartoše – staví negativně k pirátskému vládnímu angažmá. V rozhovoru pro Reflex například prohlásila, že Piráti nejsou ve vládě tolik potřební.

„Říkala jsem, že budeme v náročné pozici s často velmi kontroverzními politiky, na Pavla Blažka (ministr spravedlnosti z ODS, pozn. red.) jsem upozorňovala několikrát. Mnoho politiků tam nepředvádí dobrou práci, třeba ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který nechápu, jak mohl projít krizí s nedostatkem léků téměř bez povšimnutí. Je to odpovědnost všech stran, co jsou ve vládě, a i u jiných by mělo docházet k vyvození odpovědnosti, nejen u Pirátů,“ uvedla Gregorová.

Zůstanou Piráti ve vládě?

Pokud by se stala předsedkyní, je otázkou, zda zůstanou Piráti ve vládě. Pokud by odešli, koalice by mohla pokračovat – ve Sněmovně má totiž většinu i bez čtyř pirátských poslanců.

Dalším možným šéfem je pirátský nejúspěšnější ministr – šéf české diplomacie Jan Lipavský. Ten zastává vůči vládnímu angažmá opačný postoj než Gregorová.

Sám Lipavský však říká, že na předsedu zatím kandidovat nechce. O místo ve vedení Pirátů se jako poslanec neúspěšně ucházel před čtyřmi lety. „Myslím, že vedení strany potřebuje lidi, kteří dokáží pracovat do velké míry dovnitř strany a potom veřejnosti předložit nějakou kredibilní volební nabídku, já v tuhle chvíli tuto ambici nemám,“ uvedl v sobotu po vyhlášení voleb Lipavský.

Lipavský se „zviditelnil“ ještě dříve, než byla jmenována vláda. Tehdejší prezident Miloš Zeman ho nechtěl jmenovat ministrem – vyčítal mu nízkou kvalifikaci a vztah k Izraeli a visegrádské čtyřce. Premiér Petr Fiala (ODS) však odmítl nominaci měnit a Zeman nakonec Lipavského jmenoval. Působení pirátského ministra zahraničí hodnotí kladně nejen ostatní politici, ale i komentátoři či politologové.

Právě na Lipavského ukázal i sám Bartoš. V rozhovoru pro Aktuálně ale dosavadní lídr Pirátů jmenoval i další, kteří by mohli usednout v čele partaje. „Máme spoustu schopných lidí. Dříve jsem měl v předsednictvu například Hanu Hajnovou. Mrzí mě, že práci, kterou odváděla s kolegy na Vysočině, nakonec nezúročili v lepší výsledek ve volbách. Pak je u nás Jan Lipavský, který je podle mého nejlepší ministr zahraničí, jakého jsme měli. Máme spoustu dalších kvalitních lidí. Třeba našeho hlavního ekonoma Jiřího Valentu,“ uvedl Bartoš minulý týden.

Znovu se ucházet o předsednický post by se mohla i Jana Michailidu. Neúspěšně kandidovala už v roce 2022. Michailidu však patří ke krajně levicovému křídlu strany, sama o sobě prohlašovala, že její vnitřní přesvědčení je komunistické. Svými nedávnými výroky o regulaci alkoholu však proti sobě poštvala část straníků, její šance tak nejsou příliš vysoké.

Kdo by mohl dostat Piráty z bouřlivých vod podle politologů?

Podle komentátora týdeníku Echo Petra Fischera se o místo šéfa Pirátů hlásí dosluhující hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. „Byl by zajímavý tím, že jde o praktického politika. Stranu by mohl do parlamentních voleb v příštím roce dobrým způsobem dotáhnout,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Šéfredaktor webu Deník.TO Marek Stoniš řekl, že Piráti na nedostatek výrazných osobností netrpí. Zmínil Lipavského, místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Olgu Richterovou nebo senátorku Adélu Šípovou. „Dokážou oslovit veřejnost. Jenže kdo přesně by mohl teď hned nahradit Bartoše, nedokážu posoudit. Pokud by však našli někoho z praktické politiky a vyhnuli se zuřivým ideologům, mohlo by to straně v očích veřejnosti pomoci,“ řekl v pořadu Zprávy PLUS s tím, že Piráty čekají těžké měsíce.

Jak zhodnotil rezignaci Bartoše politolog Lukáš Valeš?

„Do čela strany se nyní nikomu chtít nebude,“ glosoval ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš, který zmínil kromě šéfa české diplomacie i ministra pro legislativu Michala Šalomouna. Šanci by podle něj měla i Michailidu. „Hovoří se o europoslankyni Gregorové, jenže ta je úzce spojena se současným předsednictvem,“ upozornil. Podle komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise přichází v úvahu i jméno bývalého europoslance Mikuláše Peksy.

Peksa však ve vysílání CNN Prima NEWS tuto možnost spíše odmítl. „Vzhledem k tomu, že jsem momentálně součástí podnikatelských projektů mimo Česko, jsem to nezvažoval. Vzhledem k situaci se budeme muset o všem poradit a domluvit se, jakým způsobem vybereme nové vedení. Sám jsem připraven pro Piráty udělat maximum,“ potvrdil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel odletěl do USA. Promluví na summitu OSN, na jedno téma bude klást největší důraz

Tagy: