Exploze v provizorní covidové nemocnici v ruském Čeljabinsku. Hořela nádrž s kyslíkem

Výbuch v Čeljabinsku

Masivní exploze v provizorní covidové nemocnici v ruském Čeljabinsku

V ruském Čeljabinsku na Urale bylo v sobotu ze zařízení pro pacienty s COVID-19 evakuováno 150 nemocných a 40 zaměstnanců, když zde vypukl požár, informuje agentura TASS. Agentura původně psala, že dva nemocní neštěstí nepřežili, gubernátor Čeljabinské oblasti však tuto informaci popřel. Požár v areálu nemocnice vznikl, když začala hořet nádrž s kyslíkem.

Na místě provizorní covidové nemocnice explodovala kyslíková nádrž. V důsledku toho vypukl požár v části nemocnice i v několika přilehlých bytech. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že bylo evakuováno 150 lidí, 13 pacientů z nemocnice bylo převezeno na jednotku intenzivní péče.

Po výbuchu byli pacienti okamžitě převezeni do dočasných prostor ve sportovním komplexu na Stadionu Jeleny Jelesinové, jen 100 metrů od nemocnice. Na místě zasahovalo přibližně 20 hasičských vozidel, k hašení se přidalo i 76 zaměstnanců nemocnice.

Podle informací ministerstva zdravotnictví stála nádrž s kyslíkem u studentské polikliniky upravené na stacionář pro pacienty s koronavirem. Plameny zachvátily i bytový dům. Gubernátor Čeljabinské oblasti tvrdí, že dva pacienti zemřeli ještě před vypuknutím požáru.

Plameny se podařilo uhasit. Podle posledních informací se zdá, že nádoba s kyslíkem začala hořet kvůli havarijnímu stavu elektrického zařízení. Ruské úřady případ vyšetřují jako podezření z nedbalosti.

Tagy: