Zeman zůstává v péči lékařů. Je při vědomí a v dobré náladě, uvedla motolská nemocnice

Bývalý prezident Miloš Zeman je podle lékařů v dobré náladě a při vědomí.

Lékaři zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Zemana

Bývalý prezident Miloš Zeman zůstává v péči lékařů motolské nemocnice a spolupracuje při rehabilitaci. Dobu hospitalizace nelze nyní odhadnout, uvedla Fakultní nemocnice v Motole. Jak pro CNN Prima NEWS doplnila mluvčí nemocnice Pavlína Danková, exprezident je při vědomí, plně orientován a v dobré náladě.

„Bývalý prezident Miloš Zeman je při vědomí, plně orientován a v dobré náladě. Spolupracuje na rehabilitaci. Délku hospitalizace si stále netroufáme odhadnout,“ sdělila redakci Danková. Podle informací ČTK zůstává Zeman na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie FN Motol.

ČTĚTE TAKÉ: Zeman zůstává po operaci v nemocnici. Exprezidentovi se daří dobře, ujistil veřejnost Mynář

Náměstkyně pro léčebně preventivní péči, doktorka Lucie Valentová-Bartáková, následně pro CNN Prima NEWS přiblížila, jaké zdravotní výkony musel Zeman podstoupit. „Prezident absolvoval výkon, o němž jsme již informovali, byla to operace pro kritické nedokrvení dolní končetiny. Byla mu provedena angioplastika a odstranění krevní sraženiny. Po tomto výkonu došlo k obnovení prokrvení končetiny a k rozvoji takzvaného reperfuzního syndromu, který se projevuje otokem,“ líčila.

„Tato situace byla řešena hned při prvním výkonu, kdy se provedl nářez krytu svalů, aby došlo k uvolnění tkání, které jsou ohroženy tlakem. Nářezy se ponechávají otevřené do doby, než splaskne otok a je možné je poté uzavřít. Z toho důvodu je nutné o ně pečovat, pečlivě je převazovat. Proto zůstává exprezident v hospitalizaci a je nutné dále rehabilitovat. V tuto chvíli nejsme schopni říci, jak dlouho to bude trvat, jak dobře se bude hojit,“ dodala Valentová-Bartáková.

Další informace motolská nemocnice poskytne ve středu.

Zeman, který před rokem po deseti letech opustil prezidentskou funkci, přijel ve čtvrtek do motolské nemocnice na vyšetření. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček tehdy uvedl, že vzniklé zdravotní potíže souvisí i s cukrovkou, kterou bývalá hlava státu dlouhodobě trpí. Lékaři ještě ten samý den Zemana operovali. Při takzvaném hybridním zákroku mu intervenční radiologové a cévní chirurgové zprůchodnili tepny a obnovili prokrvení nohy.

Tagy: