Zemřel lékař Velemínský. Byl průkopníkem péče o děti v Česku, zavedl novorozeneckou JIP

Ve věku 87 let zemřel profesor Miloš Velemínský, průkopník péče o novorozence v Česku. Uznávaný lékař jako první v republice zavedl jednotku intenzivní péče o nově narozené děti. Smutnou zprávu zveřejnila Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích na svém webu.

„S hlubokou lítostí oznamujeme, že v noci ze soboty na neděli zemřel profesor Miloš Velemínský, uznávaný lékař, pedagog a vědec. Bylo mu 87 let a do posledních dnů byl velmi aktivní. Odborná i laická veřejnost v něm ztratila velkého profesionála i laskavého a ochotného člověka, na něhož bude s úctou a vděčností vzpomínat několik generací Jihočechů,“ uvádí na svém webu univerzita.

ČTĚTE TAKÉ: Ve vězení se cítila jako doma. Zemřela legendární česká recidivistka „Máňa“, bylo jí 56 let

Pro Zdravotně sociální fakultu Jihočeské univerzity byl Velemínský významnou osobností. „Začal s ní spolupracovat v roce 1991 a rozšířil zde své vědecké aktivity. V letech 1998–2004 zde byl proděkanem pro vědu a výzkum, pak byl sedm let děkanem ZSF JU a působil zde až dosud,“ pokračuje univerzita.

Nastavil směr fakulty

Zpráva o profesorově odchodu velmi zarmoutila děkanku Ivanu Chloubovou. „Odešel velký člověk, kterému i ve vyšším věku záleželo na lidech i chodu naší fakulty. Sledoval dění i aktivity, které jsme organizovali, projekty, které jsme získávali, nebyla mu lhostejná hodnocení výuky – zkrátka žil pro fakultu a s fakultou,“ zdůraznila s tím, že s dalšími děkany nastavil směr fakulty a významně se podílel na jejím rozvoji.

„Jako lékař vnímal potřebu kvalitního vzdělávání v nelékařských zdravotnických programech, nezbytnost sociálního přesahu v péči o člověka i důležitost profesionálního zásahu při řešení krizových situací. Přestože byl odborníkem pro dětské lékařství, kde bylo těžiště jeho výuky, aktivně se zajímal i o znalosti studentů v preklinických oborech a o jejich všeobecný rozhled,“ doplnila.

Průkopník svého oboru

Velemínský se narodil 14. srpna 1936 v rodině budějovického zvěrolékaře. Promoval v roce 1960 na Fakultě dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Působil na dětském oddělení nemocnice v Jindřichově Hradci. V roce 1969 nastoupil jako ordinář na dětské oddělení krajské nemocnice v Českých Budějovicích, 13 let byl primářem novorozeneckého oddělení a jeho zásluhou byla vytvořena v 70. letech 20. století první jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence v Česku.

V roce 1984 založil v Českých Budějovicích první samostatné novorozenecké oddělení v Česku. Byl také zakladatelem a ředitelem společnosti Lékařská služba první pomoci v Třeboni. Do konce minulého roku ještě ordinoval ve své dětské ordinaci v Třeboni, pro niž předtím dlouho a pečlivě hledal pediatra, který ho nahradí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tuberkulóza nešetří ani děti. Počet pacientů v Česku narostl, léčba může vyjít i na milion

Za svoji činnost obdržel řadu prestižních ocenění. Získal cenu Zlatá šupina udělovanou těm, kteří se svými činy a celoživotní prací zasloužili o rozvoj či dobré jméno kraje, a také Cenu města Třeboň. Byl nositelem zlaté Janského plakety, za přínos neonatologii dostal v roce 2010 občanskou cenu Purpurové srdce. V říjnu 2018 mu prezident Miloš Zeman při slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu předal vysoké státní vyznamenání: medaili Za zásluhy.

„Vážený pane profesore, velmi jsme si vás vážili a nezapomeneme na vás. Odpočívejte v pokoji. Čest vaší památce,“ dodala univerzita.

Tagy: