Divoké počasí svírá Evropu: Řecko zasáhly požáry, Německo bouře. Krupobití postupuje Českem

Německem se prohnaly silné bouře.

Silné bouře i vedra trápí Evropu

Vedra trápí jih a jihovýchod Evropy. Požáry kolem Atén jsou sice podle hasičů pod kontrolou, nebezpečí nových je ale extrémní. A západ Německa se zase vzpamatovává z úterních nebývale silných bouří.

Vedro na jihu Evropy nepolevuje. Teploměry ukazují i 35 až 40 stupňů. „V Itálii máme červený stupeň výstrahy, to znamená, že můžeme čekat teploty až 40 stupňů,“ uvedla reportérka CNN Barbie Nadeauová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bouřky postupují Českem, meteorologové varují před nánosy krup i deštěm. Kde hrozí nebezpečí?

Podobná výheň je i v Řecku, které bojuje s požáry nedaleko Atén. Ty se už podařilo dostat pod  kontrolu. V případě zesílení větru mohou ale kdykoliv opět vzplanout. Na místo dorazí večer i hasiči z Česka. „Každopádně pokračuje hasící úsilí a dohašování v těžce přístupných oblastech,“ sdělil komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis.

Německo se musí vyrovnat s extrémními přívaly vody. Jen pomalu postupující bouře přinesla v úterý několikahodinové průtrže mračen a velké kroupy. To vyvolalo chaos a bleskové záplavy. Nejvíc řádily živly na západě a jihozápadě země, ochromily město Karlsruhe a jeho okolí. „Ozvala se rána, jak povolila garážová vrata pod náporem vody. Za chvíli byla plná garáž a voda pokračovala dál do domu,“ popsal jeden z místních obyvatelů podle německých médií.

Voda zaplavila silnice i sklepy. Někde sahala asi do metrové výšky. Hasiči vyjížděli ke stovkám případů. „Co já vím, trvalo to pár minut, než byla voda ve sklepě. Ve sklepě je půl metru vody,“ řekl další z místních. „Nestihli jsme zavolat o pomoc, mohli jsme se jen dívat,“ uvedl další.

Bouře doslova spláchla i švýcarské turistické středisko Brienz. Lavina vody, dřeva, kamenů a bahna se během chvíle prohnala celým městem.

K večeru pak bouřky dorazily také do Česka. „Aktuálně jediná v Česku, a hlavně na malém území, silná bouřka postupuje z Trhové Kamenice směrem do prostoru Slatiňany – Chrast – Luže a nejspíše v dalším čase dál směrem k Holicím. Bouře přináší přívalové srážky a kroupy. Nelze vyloučit vyšší nárazy větru okolo 85 km/h,“ uvedla kolem osmé hodiny večer facebooková stránka Meteo Včasné varování.

Poznámka: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kratší směny nebo zmrzlina? Podívejte se, na co máte nárok při práci ve vedrech

Tagy: