Souček s Coufalem slaví triumf v Edenu. West Ham rozhodl proti Fiorentině v závěru

Ve finále Evropské konferenční ligy v pražském Edenu se nakonec radovali hráči West Hamu, za které nastoupili i bývalí hráči Slávie Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Kladiváři rozhodli v závěru, Fiorentinu zdolali těsně 2:1. Velkolepému zápasu předcházely výtržnosti zahraničních fanoušků v ulicích českého hlavního města.

Během prvního poločasu na hřišti tekla krev. Angličtí fanoušci zasypali před rohovým kopem italského obránce Biraghiho spoustou kelímků s pivem a způsobili mu krvavé zranění na hlavě. Biraghi fanouškům West Hamu ironicky zatleskal, hra byla na dlouhé minuty pozastavena.

Fiorentina měla v úvodu mírnou převahu. Při jejím vstřeleném gólu byl po konzultaci videa odmáván ofsajd. Do šaten se tak odcházelo za stavu 0:0. Góly začaly padat až v druhém dějství. West Ham v 62. minutě proměnil penaltu poté, co hráč Fiorentiny zahrál ve vápně rukou. Následovala však blesková odpověď. Fiorentina srovnala pěknou střelou Bonaventury v 67. minutě.

V závěru však Kladiváři uštědřili italskému soupeři definitivní úder. Bowen utekl obráncům Fiorentiny, a londýnský tým tak vedl těsně před koncem 2:1. Těsný náskok se mu již povedl uhájit.

Ačkoliv finále hrál britský a italský tým, na zajímavou podívanou se mohli těšit i Češi. Za West Ham nastoupil kapitán národního celku a záložník Tomáš Souček s obráncem Vladimírem Coufalem. Barvy „Fialek“ zase hájil středopolař Antonín Barák, který ale začal na lavičce a na plac se podíval až v nastavení.

West Ham i Fiorentina dostaly pro své příznivce pouze po pěti tisících vstupenek. Do Prahy jich přesto podle odhadů vyrazilo přes 20 tisíc bez zakoupeného lístku. V minulosti docházelo při výjezdech fanouškovských táborů z obou zemí k výtržnostem. I z toho důvodu měli návštěvníci z Anglie svou základnu na Letenské pláni, kdežto ti italští na Výstavišti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Invaze raubířů. Do Prahy se ženou angličtí a italští chuligáni, zvrhne se velké finále v řež?

Odpoledne ale tisíce fanoušků vyrazily do centra města. Plné bylo například Staroměstské náměstí. To se poměrně vypráznilo až k večeru, zhruba hodinu a půl před výkopem. Fanoušci zamířili buď přímo na stadion do Vršovic, nebo do již zmíněných „fan zón“. Po sobě nechali velký nepořádek. Staroměstské náměstí se doslova topilo v odpadcích.

Policisté, kteří kvůli finálovému zápasu výrazně navýšili své kapacity, museli během dne zasahovat u několika konfliktů. Ten nejhorší se odehrál odpoledne u jednoho baru v Rytířské ulici v centru města. Fanoušci Fiorentiny tam podle policie surově napadli příznivce West Hamu.

Podle informací CNN Prima NEWS během bitky létaly i židle a rozbíjelo se sklo. U baru vypukl menší požár, což vyplývá i ze záběrů, jež kolují po sociálních sítích. Na jednom videu je vidět, jak po sobě výtržníci házeli předměty včetně židlí a stolů, mezitím explodovaly dělobuchy. Chuligáni během potyčky výrazně poničili bar i některá auta zaparkovaná v ulici.

Tagy:
opatření policisté on-line finále fotbal zápas sport Praha fanoušci chuligáni West Ham United FC Chelsea FC Sinobo Stadium Evropská liga UEFA ACF Fiorentina Evropská konferenční liga UEFA