Invaze raubířů. Do Prahy se ženou angličtí a italští chuligáni, zvrhne se velké finále v řež?

Česko se těší na velkou fotbalovou slávu, středeční finále Evropské konferenční ligy mezi italskou Fiorentinou a anglickým West Hamem se však může změnit v pekelnou noční můru. Do Prahy kvůli němu míří desítky tisíc fanoušků, v drtivé většině bez vstupenky. Hlavní město bude v pozoru nejen kvůli mnoha dopravním omezením. Ale i proto, že příznivci obou klubů patří k obávaným chuligánům.

Psal se rok 2006. A kdo se zrovna procházel ulicemi italského Palerma, z prázdninové idylky zničehonic procitnul do šílené scenérie jak z válečného filmu. V ulicích sicilského města totiž kolem půlnoci začali řádit příznivci anglického West Hamu, kteří sem přijeli kvůli 1. kolu Poháru UEFA.

ČTĚTE TAKÉ: Kincl se dopustil ublížení na zdraví, Vémola omezování osobní svobody, prohlásil ironicky MMA rozhodčí

V centru rozpoutali hromadnou bitku s fanoušky domácích, při které vzduchem létaly lahve, židle i stoly. Do rvačky se zapojilo zhruba 500 lidí, sedmnáct osob muselo být se zraněním převezeno do nemocnice. Policii trvalo hodinu, než situaci uklidnila.

„Fanoušci West Hamu se chovali jako zvířata. S lahvemi v rukou se potulovali ulicemi a hledali kohokoliv, s kým by se mohli pobít,“ popisoval očitý svědek listu Guardian.

Promění se teď v Palermo i Praha?

West Ham sem míří za finálovým duelem Evropské konferenční ligy, který jej ve středu v Edenu postaví proti italské Fiorentině. A jeho fanoušci dorazí s vizitkou dost možná největších anglických raubířů.

Pobodaní, postřelení

Alarmující je, že zdaleka nejde jen o 17 let starou sicilskou řež.

Chuligánské jádro klubu z londýnských doků, které kdysi vzešlo ze skinheadské scény, o sobě dalo vědět už mnohokrát. Třeba při madridské mele z roku 1980, kdy jeden fanoušek zemřel poté, co jej přejel autobus. Nebo v roce 1985, kdy se jeho souputníci servali na trajektu přes La Manche s fandy dalších anglických klubů a výsledkem bylo pět pobodaných.

Rušno bylo i v roce 2009, při souboji s nenáviděným arcirivalem Millwallem. Tenkrát potyčky probíhaly jak na stadionu, tak v ulicích. Jeden z fanoušků Millwallu byl pobodán, West Ham po utkání nařídil 54 lidem doživotní zákaz vstupu na svůj stadion.

Kdo ví, třeba se teď něčeho podobného dočká i Praha.

Byl by tu totiž ještě jeden důvod, proč se to může stát.

Ke svatouškům nepatří ani příznivci Fiorentiny.

Policisté v uniformách i na koních

Před rokem se tihle italští „divočáci“ bezprostředně po přicestování do Nizozemska brutálně porvali s fandy Twente, starosta města Enschede jim proto následně zakázal vstup do města. Už rok před tím se „vytáhli“ při hromadné potyčce s ultras Interu Milán, na florentské Piazza Alberti se s protivníky do sebe pouštěli nejen pěstmi, ale i dřevěnými holemi. Hodně zle bylo též v roce 2014, kdy to před finále domácího poháru s Neapolí skončilo na předměstí Říma třemi postřelenými.

Kvůli tomu všemu se teď české hlavní město chystá na velké policejní manévry.

Vůbec to není přehnaný výraz.

Na celosvětově sledované utkání dohlédne přímo v ulicích několik stovek příslušníků z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké policie. Na bezpečnostních opatřeních se budou podílet i členové antikonfliktního týmu a jejich kolegové na koních, psovodi a letecká služba. K ruce bude dalších 300 dobrovolníků.

„Policisté budou sledovat pohyb a chování fotbalových fanoušků už několik dnů před utkáním,“ uvedl mluvčí policie ČR Jan Rybanský.

Situaci příliš nepomáhá fakt, že stadion v Edenu je mnohem menší, než by se na tak velkou akci slušelo. West Ham i Fiorentina dostaly pro své fanoušky pouze po pěti tisících vstupenek. Do města nad Vltavou se přitom chystá i zhruba 25 tisíc příznivců bez zakoupeného lístku.

Kam se vydají?

Pořadatelé udělají všechno pro to, aby se tvrdá jádra obou finalistů nikde přímo nestřela. I proto mají návštěvníci z Anglie svou základnu na Letenské pláni, kdežto ti italští na Výstavišti.

„V den zápasu budou na letišti vyhrazené autobusy pro příznivce obou klubů, které pojedou přímo do určených Fan Meeting Pointů. Pro podvečerní cestu na stadion budou mít fanoušci Fiorentiny k dispozici speciální vlaky z Holešovic přímo do Edenu a kvůli příznivcům West Hamu bude výrazně posílena linka metra A. Po utkání navíc bude prodloužena jeho provozní doba až do 02:00,“ informovala fotbalová asociace.

Uzavírky i zákazy

Za fotbalovou slávu Pražané zaplatí několika omezeními. Ve Vršovicích se chystá dočasné uzavření některých ulic, v jiných bude zaveden zákaz zastavení.

„Vzhledem k předpokládanému počtu fanoušků obou týmů je velmi pravděpodobné, že v okolí těchto zón budou během dne možné dopravní komplikace. Ty lze předpokládat i při jejich přesunu k fotbalovému stadionu v Edenu během dne,“ potvrdil Rybanský.

Například do ulic U Slavie a U Vršovického hřbitova se tak řidiči nedostanou od středečních 14 hodin do čtvrtečních zhruba čtyř hodin ráno, po stejnou dobu pro ně bude uzavřena i Vladivostocká ulice až ke Kubánskému náměstí. V ulicích Gruzínská, Jerevanská, Kišiněvská, Amurská, Krasnojarská a Užocká bude obousměrný provoz a dopravu tam usměrní policisté.

Problém může být i s parkováním. Třeba pro majitele garáží ve Vladivostocké ulici budou bezplatně rezervována volná parkovací místa v garážích OC Eden. Pro rezidenty je k parkování rezervován úsek v rozmezí ulic Kodaňská až Moskevská, kde bude dočasně změněna oranžová zóna na modrou.

„Uvědomujeme si, že některým obyvatelům mohou přijatá opatření způsobit komplikace, a předem se za ně omlouváme. Všechny zainteresované strany se snažily, aby dopad na běžný život Pražanů byl co nejmenší. Zároveň jsme chtěli, abychom Prahu prezentovali v co nejlepším světle. Věříme, že jsme učinili všechna opatření pro hladký průběh finále nejenom na stadionu, ale v celé Praze,“ řekl tiskový mluvčí organizačního týmu Petr Šedivý.

Nejen on jistě doufá, že Praha ve středu spatří jediný boj: ten fotbalový, v němž rozhodují pouze góly. Pokud to dopadne druhým Palermem, může být zle.

Uzavírky ulic

Od 7. 6. 2023 (8:00) do 8. 6. 2023 (04:00)
Vladivostocká
(v úseku mezi ulicemi U Slavie a Amurská)

Od 7. 6. 2023 (14:00) do 8. 6. 2023 (04:00)
U Slavie
(v celé délce) U Vršovického hřbitova (v celé délce) Vladivostocká (v celé délce)

Zákaz zastavení

28. 5. 2023 (00:01) – 10. 6. 2023 (04:00)
Ulice Pod Altánem
(úsek s napojením na ulici U Slavie) a jí přilehlé parkovací plochy

7. 6. 2023 (00:01) – 8. 6. 2023 (04:00):

Vladivostocká (v celé délce) a jí přilehlé parkovací plochy
Jerevanská, Kišiněvská, Krasnojarská, Amurská, Lvovská, Karpatská (vždy posledních cca 10 m před ústím do ulice Vladivostocká pro zřízení prostoru na otáčení vozidel)
Poslední vnitroblok mezi ulicemi Vladivostocká a Vršovická (vyparkování cca 15 m pro zřízení prostoru na otáčení vozidel)
Kubánské náměstí v úseku mezi ulicemi Vršovická a Vladivostocká (vpravo ve směru od Vršovické ulice)

Tagy: