GLOSA: V Applu by se měli podívat, jak vypadají inovace. Čínský Huawei má telefon jako leporelo

Představení nových iPhonů 16 postrádalo vzrušení a nadšení z inovativních novinek. Americký Apple ukázal světu jen drobný pokrok. Konkurence se ale nebojí velkých experimentů. Čínský Huawei nyní přichází s neobvyklým zařízením. Dvojitá skládačka Huawei Mate XT, která se rozkládá jako leporelo, v sobě skrývá telefon a tablet v jednom.

Pondělní Apple Keynote, kde došlo k odhalení nových iPhonů 16, sluchátek AirPods čtvrté generace a hodinek Watch 10 Series, se jako obvykle neslo v duchu bombastických prohlášení o nejvýkonnějších telefonech v historii nebo nejtenčích hodinkách. Jenže zklamalo. Kdysi slavná akce, během níž Apple dokázal okouzlit celý svět svými inovacemi, je v posledních letech velká nuda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nadupaný herní stroj, který opravdu není levný. Sony ukázalo vylepšený PlayStation 5 Pro

Vždyť iPhone 16 je pátým telefonem v řadě, který staví na stejném designu. Výrobce provádí jen kosmetické změny v rozložení čoček fotoaparátů. Firma s nakousnutým jablkem ve znaku kulhá i na poli umělé inteligence, kde se snaží dohnat svou konkurenci. Nejnovější AI funkce, které mají přijít v aktualizaci během září se navíc vyhnou evropským uživatelům. Pro neobvyklá řešení a inovace se tak zákazníci musí dívat jinam. Především do Asie.

Na čínský Huawei se sice v posledních letech zapomnělo, ale jen několik hodin po prezentaci Applu dokázal okouzlit svět. Novinky Huawei by za normálních okolností mnoho zákazníků a uživatelů nezaujaly. Přesto se to tento týden změnilo. Firma přichází s revolučním skládacím telefonem se dvěma panty. Huawei tak překonává oblíbené skládačky Samsung Galaxy Z Fold 6 a Z Flip 6.

Čínský výrobce po zařazení na černou listinu přišel o možnost spolupráce s americkými firmami. Telefony tak ztratily přístup ke službám Google jako je obchod Play a další aplikace typu Gmail, Google Mapy, YouTube a další. Zároveň výrobce nemůže do svých telefonů dodávat operační systém Android a kvůli tomu využívá vlastní HarmonyOS. Přesto se snaží přinášet inovace alespoň svým domácím zákazníkům.

A úspěšně. Jeho prodeje v Číně rostou, zatímco Applu klesají.

Huawei Mate XT nabízí úhlopříčku 6,4“, po jeho rozložení se ale před uživatelem rozprostře 10,2“ displej. Při rozkládání se z jednotlivých částí utvoří tvar písmene Z. Skládačka má ve složeném stavu tloušťku 12,8 mm, což je jen o 0,7 mm více než má Galaxy Z Fold 6.

Z hlediska výbavy je v čínské novince 50megapixelový fotoaparát, jenž nabízí i širokoúhlý objektiv a také teleobjektiv. Uvnitř těla se nachází baterie o kapacitě 5600 mAh a operační paměť 16 GB. Základní model nabízí uložiště 256 GB a nejvyšší varianta má 1 TB.

Neobvyklý telefon vyniká i cenovkou. Huawei Mate XT se řadí mezi luxusní telefony, a tak nepřekvapí, že si čínští zákazníci za telefon pořádně připlatí. Základní model vyjde podle webu GSMArena na 19 999 čínských jüanů, což je v přepočtu 64 tisíc korun. Nejvýkonnější verze s 1 TB paměti vyjde Číňany o čtyři tisíce jüanů dráž (v přepočtu přes 74 tisíc korun).

Čeští uživatelé si ale o tomto telefonu mohou nechat pouze zdát. Není pravděpodobné, že by Huawei se svým novým zařízením vyrazil na západní trh do Evropy.

VIDEO: Vesmírní trosečníci z ISS se na Zemi vrátí až v roce 2025. Zpět je vezme loď Elona Muska

Tagy: