RECENZE: Mají skládačky význam? Samsung Z Flip 6 ukazuje, že ano, jen baterie mohla být lepší

Skládací a ohebné telefony přinášejí řadu kontroverzí. Jedna část uživatelů je nechápe a nemůže jim přijít na chuť, jiní si je zamilovali. Do redakce CNN Prima NEWS nám na test dorazila nejnovější skládačka od Samsungu – Galaxy Z Flip 6, kterou lze na rozdíl od jejího většího brášky Z Fold 6 nazvat spíše slovem „véčko“. Má smysl si tento kousek pořizovat? Co je jeho silnou stránkou? A jak je na něm vidět ohyb displeje? Odpovědi hledejte v této recenzi.

Poslední „véčko“ jsem měl naposledy asi před patnácti lety. Tehdy jsem podědil populární žiletku Motorolu RAZR V3. U smartphonů jsem dlouho neviděl důvod, proč si takový kousek pořizovat. Jenže poslední dobou se zvětšují displeje a najednou by skládací telefon mohl mít opodstatnění. Když nám tedy do redakce přišla nabídka od Samsungu, že můžeme otestovat jeho nejnovější Z Fold 6 a Z Flip 6, tak jsem sáhl po druhém jmenovaném.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Únik dat z aplikace eDoklady? Nesmysl, řekl expert a popsal fungování systému

Samsung Galaxy Z Flip 6 je totiž jako véčko. Velký 6,7“ displej ohnete na polovinu a do kapsy strčíte malou krabičku. Zatímco Z Fold 6 se přehne také na polovinu, čímž se dostane na velikost běžných telefonů s 6,3“ displejem, ovšem s dvojnásobnou tloušťkou.

Z technologického hlediska jsou skládačky na vrcholu. Z Flip 6 nabízí celkem dva displeje: hlavní skládací displej a pak vedlejší zadní. V obou případech se jedná o AMOLED obrazovky s 16 miliony barev, v případě hlavního je k dispozici frekvence 120 Hz. Displej je tak příjemně čitelný i za slunečného dne.

Z Flip 6 dále pohání osmijádrový procesor, telefon se může opřít o 12 GB operační paměti a s nabídkou uložiště 256 GB nebo 512 GB. Oproti předchozím generacím se tento kousek dočkal stejného fotoaparátu, jaký má vlajková loď firmy Galaxy S24. Akorát mu chybí třetí snímač s teleobjektivem. Přesto je padesátimegapixelový foťák velkým tahounem Z Flip 6.

Mimo jiné to potvrzují odborné testy v žebříčku DxO Mark, v němž se telefon řadí mezi nejlepší mobily s ohebným displejem. Před ním je už pouze dražší bráška Z Fold 6, čínský Honor Magic V3 a pak dvojice zařízení od Googlu Pixel Fold a Pixel 9 Pro Fold.

Baterie dostala vylepšení, ale stále ji není dost

Výrobce se u nejnovější Z Flip 6 chlubí větší baterií. Ta oproti předchozímu modelu vyrostla o 300 mAh na 4 000 mAh. Je tak například srovnatelná s dalším modelem Samsungu S24. V marketingových materiálech padají slova o nejvyšší kapacitě v historii série a také slibují dlouhotrvající výkon bez ohledu na to, jak dá uživatel telefonu zabrat.

GALERIE: Z Flip 6 se oproti předchozí generaci liší jen v detailech

Kapacita baterie zpravidla stačí na spoustu běžných aktivit, ale při celodenním focení, natáčení videí a následném upravování snímků se telefon hodně zapotil a dostal zabrat. Ve večerních hodinách jsem byl proto rád, když jsem mohl sáhnout po powerbance a telefonu dodat trochu šťávy.

Naštěstí Z Flip 6 podporuje rychlé nabíjení, ať už drátové či bezdrátové, takže stačí několik desítek minut a baterka je opět připravena na spoustu další zábavy.

Druhý displej je šikovná pomůcka

Velká zábava spočívá ve využívání ohebného displeje a druhé obrazovky. Samsung v tomto ohledu láká na funkci Tlumočník, kdy se telefon postaví na stůl a oba účastníci konverzace vidí v reálném čase přeložené odpovědi toho druhého. Bohužel Galaxy AI stále nepodporuje český jazyk, takže tuzemští uživatelé si tuto vychytávku nevychutnají naplno.

Užijí si však focení, při kterém se z druhé obrazovky stane náhledový displej. Díky tomu uživatelé mohou padesátimegapixelový foťák využít i při focení selfie. Další podstatnou stránkou věci je software. Telefon při pořizování selfie rozpozná, kdy je potřeba objekt oddálit, nebo naopak přiblížit.

Fotit se dá i se složeným telefonem, což se při testování jevilo jako velký zdroj zábavy. Nevýhodou byly ale snímače ve spodní části displeje, takže se občas do objektivu připletl kus ruky. Zkrátka chce to trochu cviku.

Umělá inteligence neumí zcela česky

Galaxy AI přineslo umělou inteligenci do mobilních telefonů na začátku letošního roku s řadou Galaxy S24. Od té doby se rozšiřuje i do starších modelů Galaxy S a zároveň je součástí Galaxy Z Fold 6 a Z Flip 6.

Přesto skládačky přinesly nové funkce, které postupně Samsung rozšíří i do dalších svých zařízení. Tlumočník se například naučil odposlouchávat. Tohle však není myšleno negativně, ale naopak. Překlad v reálném čase se nemusí týkat pouze dialogu mezi dvěma osobami, ale dá se využít třeba i k tlumočení přednášek nebo prezentací, při kterých hovoří pouze jeden mluvčí.

Novinka však stále není dostupná v češtině a zatím není známo, kdy se jí Galaxy AI naučí. Umělá inteligence umí dále navrhovat odpovědi na základě předchozích zpráv. U Z Flip 6 se tahle funkce hodí, když je telefon zaklapnutý. Na malém displeji si přečtete zprávu a poté můžete v rychlosti odpovědět, aniž byste ťukali do klávesnice. Bohužel ani tato funkce zatím není v češtině.

Pak je tu funkce Spisovatel, jež je zatím dostupná pouze uživatelům modelů Z Fold 6 a Z Flip 6. Umělá inteligence umí vygenerovat standardní text, e-mail, příspěvek na sociální sítě nebo komentář podle zadání. Je to omezeno na 125 znaků a na výběr je jeden ze tří různých stylů: profesionální, běžný a zdvořilý.

Největším problémem jsou limitované možnosti zadání, protože umělá inteligence jen vygeneruje obecný text, který neurazí, ale chybí mu větší detaily. Na druhou stranu pro generování krátkých zpráv nebo komentářů na sociální sítě je tahle funkce dostačující. A ještě umí přinést spoustu zábavy.

Galaxy AI jsem dal zadání, ať napíše odpověď na komentáře, v němž mě uživatel nařknul z podvádění a opisování. Záměrně jsem vybral Běžný styl, který odpovídá komunikaci s kamarády. Začátek komentáře mě ale překvapil. Ty vole, vážně? A máš pro to nějaký důkaz, nebo jen plácáš do větru?” napsala umělá inteligence.

Evidentně se Galaxy AI založená na modelu Google Gemini vyzná v internetových diskusích.

Další novinkou v modelech Z Fold 6 a Z Flip 6 je generování obrázků. Stačí v poznámkách nebo ve fotografii načrtnout objekt a umělá inteligence se o vše postará. Vedle toho nabízí i několik stylů, jak má být obrázek navržený.

Největším otazníkem je displej

Kompaktní rozměry s výbavou vlajkové lodi dělají ze Samsungu Z Flip 6 velmi povedené zařízení, které by bylo téměř bez chyby.

Hranatý design padne přímo do ruky. Rozevírání je poněkud tužší a jednou rukou tenhle telefon neotevřete jako véčka z počátku milénia. Pant má zvýšenou odolnost IP48, takže mimo vodotěsnosti je chráněný i před velmi drobnými částicemi prachu.

A jak je na tom displej? Samsung na technologii opravdu máknul a dnešní telefony netrpí neduhy jako první generace Z Flipu a Z Foldu.

Přesto nelze ignorovat ohyb na obrazovce. Po rozbalení na telefonu žádný nebyl, ale stačí pár ohnutí a rázem se objevuje drobná rýha, kterou nahmatáte prstem při přejíždění obrazovky. Občas se písmenka na displeji prazvláštně zvlní. Na rýhu se ale dá časem zvyknout a zároveň nelze říci, že by se intenzivnějším používáním výrazně zvětšovala.

Specifikace Samsung Galaxy Z Flip 6:

  • Procesor: osmijádrový Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy
  • Hlavní displej: 6,7" Dynamic AMOLED 2X s rozlišením 2640 x 1080 (FHD+)
  • Vedlejší displej: 3,4" Super AMOLED s rozlišením 720 x 478
  • Fotoaparát: 50 MPx + 12 MPx (zadní) a 10 MPx (přední)
  • Paměť: 12 GB + uložiště 256 GB, popřípadě 512 GB
  • Baterie: 4 000 mAh
  • Operační systém: Android

VIDEO: Apple představil nový iPhone 16

Tagy: