Farský: Bartoš měl od začátku jednat na rovinu. Fiala je jako zhrzená milenka, míní Konečná

Jan Farský (STAN) a Kateřina Konečná (KSČM)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ, Jan Jakob, Jan Farský, Jana Mračková Vildumetzová, Kateřina Konečná - 29.9. v 11:45

Největší chybou Ivana Bartoše byly výroky, že digitalizace bude bez problémů, řekl europoslanec Jan Farský (STAN) v pořadu Partie Terezie Tománkové. Vládní krizi, která aktuálně hýbe českou politickou scénou, okomentovala ve vysílání CNN Prima NEWS i europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Premiér Petr Fiala se podle ní chová jako zhrzená milenka.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který kvůli zpackané digitalizaci stavebního řízení končí ve vládě, měl podle Farského už od začátku jednat na rovinu. Namísto toho však šéf Pirátů ještě před zavedením nového systému prohlašoval, že vše bude fungovat bez problémů. „To byla největší chyba. Kdyby netvrdil, že 1. července bude vše v pořádku, tak bychom to nečekali,“ řekl Farský v Partii Terezie Tománkové. „Nabízeli jsme, že mu s tím pomůžeme, aby průšvih nepřišel,“ podotkl.

ČTĚTE TAKÉ: Zpackaná digitalizace může státní kasu připravit o 55 miliard. Experti nastínili další vývoj

Odvolání pirátského ministra předsedou vlády nepřišlo podle Farského znenadání, ale šlo o dlouhodobý proces. „Opakovaně přicházely výtky k panu Bartošovi s tím, že on opakovaně říkal, že žádný problém není a vše bude v pořádku,“ řekl europoslanec. „Nespadlo to z čistého nebe,“ shrnul.

Nabídky pomoci prý přicházely i z TOP 09. „Na problémy, o kterých jsme věděli, jsme ho upozorňovali,“ sdělil poslanec strany Jan Jakob.

Poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová míní, že Fiala měl odvolat Bartoše už dávno. Podle Jakoba však „prodleva“ dokazuje soudržnost vlády a snahu Bartošovi pomoci.

Europoslankyně Konečná označila výroky Jakoba a Farského za „směšné“. „Měli jedinečnou šanci to zastavit a nenechat dojít tak daleko. To, že jste se s někým scházeli, pánové, je sice super, ale když víte, že se někde chystá požár, nebudete ho hasit olejem, což jste dělali,“ reagovala na jejich slova ve vysílání CNN Prima NEWS.

Stejně tak jí prý přijde směšné chování premiéra Fialy. „Před hodinou tady seděl a jako zhrzená milenka říkal, kdo komu volal, nebo nevolal,“ okomentovala. Fiala byl v neděli rovněž hostem Partie Terezie Tománkové. Ve vysílání hájil svůj postup při odvolání ministra Bartoše a několikrát přitom zvedl hlas a dával najevo své rozčílení ze vzniklé situace. Odmítl také nařčení Pirátů, že s nimi nekomunikoval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Volební účast? Katastrofa, hodnotí Kulidakis. Podle Koreckého legitimita Senátu tragicky klesá

Tagy: