Farský: Za cestu do USA jsem zaplatil dost. Evropskému prostoru mám co nabídnout

Za cestu do Spojených států jsem zaplatil dost, plánoval jsem si to jinak. V životě jsou ale věci, které prostě nevyjdou podle plánu. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl místopředseda hnutí STAN Jan Farský. Bývalý poslanec, který bude společně s ekonomkou Danuší Nerudovou lídrem Starostů ve volbách do Evropského parlamentu, se rovněž rozpovídal o tom, jak spojenectví s někdejší kandidátkou na prezidenta vznikalo. Farský zároveň zpětně zhodnotil kauzu Dozimetr.

Jak nyní hodnotíte svou cestu do USA? Určitě jste nabral zkušenosti, které se vám nyní budou hodit. Na druhou stranu někteří voliči vaše jednání vnímali jako zradu.
Dost jsem za to zaplatil. Plánoval jsem si to jinak. V životě jsou ale věci, které prostě nevyjdou podle plánu. Ukázalo se, že koalici, kterou jsem chtěl, aby tady vládla, svým rozhodnutím zatěžuji. Tak jsem se poslaneckého mandátu vzdal. Díky tomu jsem měl mnohem víc času pro rodinu a pro děti. Ta zkušenost byla úžasná. Myslím, že mám co nabídnout i v evropskému prostoru. Pokud se bavíme o evropských volbách, tak mám daleko větší pokoru k výsledku. Nespoléhám na to, že se do Evropského parlamentu dostanu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hlubuček z kauzy Dozimetr: Nevylučuji návrat do politiky. Lenost na magistrátě je neuvěřitelná

Volby do Evropského parlamentu by měly proběhnout v červnu 2024. Určitě již přemýšlíte o tom, jakým způsobem povedete kampaň. Jaká současná témata EU jsou pro STAN nejdůležitější?
Shodli jsme se na tom, že je potřeba, aby byla Evropa co nejvíce soběstačná. Od léků přes čipy, baterie, energie až po obranyschopnost. Nemůžeme si dovolit, abychom kvůli nedostatku roušek platili za kousek hadříku stokorunové částky a ještě se k tomu politici museli klanět na letištích. Nikdo nás nemůže vydírat v energetice. Všechny závislosti jsou rizikové. Evropa prostě nesmí být vydíratelná.

To tedy máme soběstačnost ve všech ohledech. Co dál?
Druhým tématem je dotvoření Evropy. Těžko dokážeme lidem ve Varnsdorfu nebo v Rumburku vysvětlit, že ta nemocnice těsně za hranicemi, která je plná českých lékařů a personálu, jim neposkytne klasickou péči. To v propojené Evropské unii, kde říkáme, že neexistuje hranice služeb, pohybu lidí či kapitálu, prostě nedává smysl. Rozdíl životní úrovně v příhraničních regionech je obrovský.

Naším dalším bodem je samozřejmě euro. Jsme v situaci, kdy nás nikdo nedonutí euro přijmout, ale zároveň se připravujeme o bonusy, které z toho plynou. Jsou to desítky miliard ročně, které zbytečně vynaložíme. Zároveň náš průmysl už dneska v podstatě funguje v eurech. Mnohé firmy říkají, že jedinou částku, kterou přepočítávají do korun, jsou výplaty. Je třeba dodat, že nelze přijmout euro, pokud takový krok nebude mít většinovou podporu. Beru to jako svůj úkol. Budu se snažit vysvětlovat výhody, že euro znamená možnost růstu pro ČR. Důležitá je také otázka klimatu. Tu změnu vidíme i v tak krátkém výseku, jako je lidský život. Pozorujeme to v posledních 20 letech. Musíme s tím pracovat.

Myslíte si, že se nějak výrazněji dokážete během kampaně odlišit například od TOP 09 či od Pirátů?
Nevím. Spíš nemám potřebu se odlišovat. Rád bych chtěl mluvit o nás a o tom, co nabízíme. To je pro mě zásadní. Nechci se vůči někomu vymezovat.

Celý rozhovor s Janem Farským vyjde na webu CNN Prima NEWS již ve čtvrtek ráno. Místopředseda STAN se rozmluvil například o tom, jak se Starostům podařilo dostat na kandidátku do evropských voleb Danuši Nerudovou. Jaká další zvučná jména by chtěl Farský přesvědčit ke kandidatuře? A přenesli se Starostové přes kauzu Dozimetr?

Tagy: