Kalousek: Feri byl sólista. Nevím, jestli budoval značku TOP 09, nebo svou vlastní

Dominik Feri měl velký politický talent. Sám jsem si ale nikdy nebyl jistý, jestli budoval značku TOP 09, nebo spíš svou vlastní. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Kromě jiného se rozpovídal také o svém vztahu k zesnulému Karlu Schwarzenbergovi či o současné kondici strany, kterou v roce 2009 spoluzaložil. „TOP 09 dnes dělá jinou politiku než dřív. Výrazně se posunula,“ připustil Kalousek.

Někteří analytici na základě nedávného sjezdu TOP 09, nízkých preferencí strany i směřování vlády soudí, že se uskupení nachází v hluboké krizi a je personálně vyprázdněné. Jaký je váš postoj?
Podle mě není slušné, aby zakladatel a bývalý předseda svou stranu takto rozebíral. Co si myslím, že mohu říct veřejně – TOP 09 dnes dělá jinou politiku, než dělala po svém založení. Výrazně se posunula. Nesmíme však zapomenout, že se také totálně změnily kulisy. Hráči v těch kulisách začali hrát jinou hru. Někdy se zdá, že se v ní všechny subjekty tak trochu hledají. Mohu jen držet palce své straně, aby se ve své hře našla – pokud se v ní teď hledá. TOP 09 nyní čelí úplně jiným výzvám než v roce 2009, kdy vznikla. A podíváme-li se na jiné politické strany, mají to podobně.

VIDEO: Karel Schwarzenberg zemřel 11. listopadu 2023

Zajímalo by mě, jaký dopad měl podle vás skandál Dominika Feriho (nepravomocně odsouzený k tříletému vězení za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění) na TOP 09. Feri byl známý pro svou komunikaci na sociálních sítích či oslovování zvláště mladších voličů. Schází podle vás nyní straně taková osoba?
Sám jsem si nikdy nebyl moc jistý, jestli Dominik Feri budoval značku TOP 09, nebo značku Dominik Feri. Abych to lépe vysvětlil, prostě mi nebylo jasné, do jaké míry jeho aktivity (na sociálních sítích) pomáhaly značce TOP 09. Nemyslím si, že politická strana ve svých řadách nutně musí mít takové sólisty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ferimu hrozí vězení s ostrahou. Co by ho čekalo za mřížemi, pokud neuspěje s odvoláním?

Když ale vzpomeneme na sněmovní volby v roce 2017, nebyl Dominik Feri právě tím, kdo výrazně pomohl TOP 09 – nebo stranu dokonce i zachránil – při cestě do Sněmovny?
Myslím, že těch 15 tisíc preferenčních hlasů, které dostal Dominik Feri, nebylo rozhodujícím faktorem pro celkový výsledek. Ten samozřejmě nebyl nijak skvělý (TOP 09 tehdy obdržela 5,31 procenta hlasů, pozn. red.). Podle mě bychom tehdy bez Dominika Feriho dopadli zhruba stejně. To nic nemění na tom, že měl bezpochyby velký politický talent a dar řeči. Když v současnosti posloucháte projevy ve Sněmovně, tak jde často o dosti bolestivý zážitek. Dominik Feri naproti tomu skutečně vládl slovem a přednesem. Jeho věty začínaly a končily. Bohužel to neunesl v oblasti, kde neexistuje žádný opravný termín.

Kdo je Dominik Feri a jak se vyvíjela jeho kauza? Podívejte se na přehledný souhrn:

Jaké vlastnosti Karla Schwarzenberga jste si vážil nejvíce? Ať už v rovině politické, či osobní?
Na Karlovi bylo těžké si něčeho nevážit. Když bych měl popsat politickou rovinu… Česká republika, tedy my všichni, bychom mu měli být do smrti vděční za jeho nekonečnou službu, kterou pro nás udělal v zahraniční politice. Málokdo si ten rozsah umí uvědomit. Karel Schwarzenberg byl prostě celosvětovou osobností s obrovskou mezinárodní autoritou u všech důležitých lidí v Evropě i mimo ni. Jeho přítomnost či osobní přímluva znamenaly kolikrát víc než několik rezolucí. Nikdo si nedovolil odmítnout jeho pozvánku na oběd či večeři. Byl schopen dostat ke stolu lidi, kteří by si jinak spolu nesedli. Tento významný sociální kapitál a neformální autoritu Schwarzenberg poskytoval Česku a předtím i Československu. Například když otevíral Václavu Havlovi cestu do svobodného světa. Fascinující na něm bylo, že tak činil absolutně nezištně. Pokládal to za svoji povinnost bez ohledu na to, jestli byl zrovna ministrem zahraničí, nebo penzistou na Dřevíči. Často říkal, že sloužit se musí. Podle toho žil – sloužil Česku až do smrti a udělal neuvěřitelný kus práce.

Pojďme k té osobní rovině.
Byl to nekonečně empatický, laskavý a inspirativní člověk. Pomohl zástupům lidí, přičemž ani nechtěl, aby se to vědělo. Pro řadu osob včetně mě byl Karel Schwarzenberg velkým morálním vzorem, který nás formoval svými názory na politiku i na život. Co jsem na něm kromě té laskavosti miloval nejvíc, byl jeho nekonečný smysl pro humor. S Karlem byla obrovská legrace za jakýchkoliv okolností. Koneckonců si myslím, že právě to nás spřátelilo, když jsme seděli vedle sebe ve vládě.

Celý rozhovor s Miroslavem Kalouskem vyjde na webu CNN Prima NEWS již ve čtvrtek ráno. Bývalý dlouholetý poslanec a exministr financí kromě jiného hovořil o svém hypotetickém návratu do politiky. Přiznal, že mu argumentační klání ve Sněmovně velmi chybí. Řeč byla také o Kalouskových sporech s Andrejem Babišem a Pirátskou stranou.

Tagy: