Fiala cynicky a chladně hodil Piráty přes palubu, řekl Kubáček. Je to potupa v přímém přenosu

Politolog Jan Kubáček

Kubáček k Fialově návrhu odvolat Bartoše

Premiér Petr Fiala (ODS) hodil Piráty cynicky a chladně přes palubu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček k návrhu na odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Podle něj se jedná o potupu a políček vládní straně v přímém přenosu. Kubáček rovněž uvedl, že pokud si chtějí Piráti zachovat svou tvář, měli by odejít z vlády.

„Pokud by přišel tento krok dříve, dávalo by to mnohem více smysl. Fiala na základě neúspěchu Pirátů vyhodnotil, že s nimi nepočítá v případném dalším sestavování vlády, a hodil je chladně a cynicky přes palubu,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS Kubáček.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti si napsali libreto smrti, řekl Klempíř. Fiala je v horší pozici než Bartoš, upozornil Klempíř

„Pro Piráty je rozhodnutí premiéra potupným překvapením. Bartoš ještě pod vlivem předchozí schůzky uvedl silná prohlášení, že se jede dál, že se nic nemění, a pak přijde něco takového. Je to políček a potupa pro Piráty v přímém přenosu,“ zhodnotil politolog.

Podle Kubáčka se Piráti dostávají do obrovského tlaku. „Pokud si chtějí udržet reputaci a zbytky sebevědomí, jsou nuceni odejít všichni, tedy i vládní ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun,“ zdůraznil odborník.

Odvolání předsedy strany – byť odcházejícího – z politické funkce znamená prý automaticky odchod všech. „Pokud budou váhat a prodlužovat to, výrazně je to oslabí a můžeme být svědky velkého debaklu,“ poznamenal Kubáček.

Fialova výzva k odvolání je podle politologa „varováním pro vzpurné poslance“. „Absolutní loajalita vůči premiérovi se nutně nevyplácí. Fiala dokáže své spojence odhodit v řádu minut. Pokud by Piráti chtěli v kabinetu pokračovat i přes odvolání Bartoše a nahradili ho někým jiným, dopustili by se stejné chyby jako kdysi Věci veřejné nebo Unie svobody,“ dodal s tím, že by za takových okolností prokázali, že nedrží spolu a nemají dostatek politického sebevědomí.

Komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis zdůraznil, že je očividné, že premiér Fiala rozhodnutí s nikým nekonzultoval. „ODS má své vlastní politické plány. Pokud jde Pirátům o obnovení strany, měli by odejít všichni ministři a strana by se měla vrátit ke kořenům,“ poznamenal. Premiér podle něj nejen porušil koaliční smlouvu, ale dal najevo ostatním partnerům, že mu nemohou důvěřovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kubův triumf je pro Fialu mnohem horší než výhra ANO, míní Korecký. Odzvonilo politice antibabiš?

Tagy:
politika ODS Petr Fiala Ivan Bartoš odvolání Česká pirátská strana odchod Jan Kubáček vláda Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky