Korecký: Kubův triumf je pro Fialu mnohem horší než výhra ANO. Odzvonilo politice antibabiš?

Jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) a premiér a šéf ODS Petr Fiala

K VĚCI (267)

Výrazné vítězství hejtmana Martina Kuby (ODS) v krajských volbách je pro premiéra Petra Fialu (ODS) mnohem horší zpráva, než že hnutí ANO toto hlasování ovládlo. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to prohlásil komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. Zmínil také, že povolební jednání o koalici ve Středočeském kraji, kde může vzniknout koalice ANO s ODS, napovídá o tom, že politika „antibabiš“ je možná u konce.

Korecký připomněl, že ve srovnání s předchozími volbami se účast výrazně snížila. „Ilustruje to například zájem v prstenci měst a obcí kolem Prahy, kde tradičně nejvíce loví hlasy pravicové strany. Propad byl zásadní. Lidé v této oblasti nemohli zvolit hnutí ANO, ale nemohli ani hlasovat pro vládu,“ poukázal komentátor s tím, že tato skupina voličů nesouhlasí s mnoha kroky kabinetu.

ČTĚTE TAKÉ: Nemíním zemi odevzdat levici a populistům, řekl Fiala. Mám jasnou představu, sejdu se s Bartošem, dodal

Právě vláda si podle něj jen těžko přiznává chyby. „Politický styl premiéra Petra Fialy je nepřipouštět si jedinou chybu a stále se tvářit, že vše úžasně funguje,“ popsal Korecký.

Zmínil se i o volebním úspěchu hejtmana Kuby, který zvítězil na jihu Čech. „Zpráva o jeho prvenství se ziskem 47 procent hlasů pro ODS, která v kraji kandidovala samostatně, musela být pro Fialu mnohem horší než drtivá výhra Andreje Babiše (ANO). Dominanci opozičního hnutí totiž premiér vždy vysvětlí slovy o výhře populistů, jenže výhru samostatných občanských demokratů, nikoliv v nějakém slepenci, v němž se ztratí značka strany, to už je mnohem těžší vysvětlit,“ upozornil komentátor v pořadu K věci.

Sám Kuba po zveřejnění výsledků prohlásil, že úspěch v kraji je prací tamní stranické buňky. „Je třeba skutečně říct, že tohle není výsledek republikové nebo vládní ODS. Skoro si troufnu říct, že v tomhle objemu je to chvílemi navzdory vládní ODS,“ rýpl si jihočeský lídr těsně po volbách.

Korecký hovořil i o Středočeském kraji, v němž se nyní vede vyjednávání o podobě krajské koalice. Třetí občanští demokraté v čele s Janem Skopečkem totiž mohou získat křeslo hejtmana, ovšem za cenu spolupráce s ANO. Druhou možností je koalice kopírující celostátní dění, tedy s druhým hnutím STAN.

Mění se postoj k politice „antibabiš“?

„Kraj je teď laboratoří politiky v celém Česku. Nabídka od ANO je pro ODS mnohem lukrativnější. Otázkou je, jak ustojí Skopeček tlak z pražské centrály, aby nenavázal spolupráci s opozičním hnutím,“ zmínil Korecký.

Poslanec prý vidí, že „ODS jde ke dnu a výsledek v příštích volbách je nejistý, zatímco post hejtmana zaručuje čtyři roky na výhodné pozici“. „Ovlivňovat ho mohou i diskuze o možné spolupráci ANO a ODS po sněmovních volbách. Buď se chytne velmi nejisté koalice se Starosty, nebo ucítí nový vítr, který naznačuje i hejtman Kuba: Politika antibabiš je nesmysl a bavme se i se zástupci ANO,“ dodal komentátor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel odletěl do USA. Promluví na summitu OSN, na jedno téma chce klást velký důraz

Tagy: