Fiala: Demonstraci farmářů pořádají podporovatelé Kremlu. Na akci se objevil Rajchl

Předseda mimoparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl na demonstraci.

Zemědělci zablokovali Prahu: Pískají a skandují "Fialovej hnus"

Premiér Petr Fiala (ODS) se distancoval od protestu zemědělců, který podle něj měli svolat příznivci Ruska. Na protestní shromáždění na pražském Malostranském náměstí odpoledne dorazila řada politiků. Mezi lidmi se objevil i předseda hnutí PRO Jindřich Rajchl, kterého mohl Fiala nepřímo označit. Oba hlavní organizátoři zemědělské blokády Zdeněk Jandejsek i Bohumír Dufek totiž v minulosti vystupovali na protivládní demonstraci svolané hnutím PRO a Rajchlem.

„Dnešní demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od dnešního protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují – Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství,“ uvedl Fiala na sociální síti X.

O prokremelských silách mluví i europoslankyně za ODS a členka výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Veronika Vrecionová. „Dnešní protest není protestem zemědělců, nýbrž je to jen záminka prokremelských sil, jak se vymezit proti vládě. Od protestu se ostatně distancovala i Agrární komora a ostatní organizace. Představitelé hnutí ANO říkají, že mluvit o protestujících, že jsou proruští, je hanlivá nálepka. Ale není. Stačí se podívat, kdo za protesty stojí a jaké názory zastává,“ uvedla také na sociální síti X Vrecionová.

MAPA: Zemědělci ucpali centrum Prahy. Podívejte se, jakým místům se raději vyhnout

Oba politici naráželi na pozadí demonstrace, která si dala za úkol blokovat pražskou magistrálu. Protest totiž pro mnohé skončil tím, že byl předán dopis ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL). To potvrdila i policie, podle které se před druhou hodinou odpoledne vracela většina účastníků blokády zpět domů

Menší část demonstrantů dorazila na Malostranské náměstí, kde začalo protestní shromáždění okolo 13. hodiny. Po zhruba hodině větší část zemědělců odešla. Z protestu se mělo stát protivládní shromáždění s podporou několika menších politických stran.

Na akci se dostavili politici z mimoparlamentních stran a hnutí. Mezi lidmi se objevil například organizátor protivládních demonstrací Jindřich Rajchl, předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková nebo expremiér Jiří Paroubek. Mezi protestujícími byl také vidět i šéf SPD Tomio Okamura.

Právě Rajchl je s demonstrací zemědělců mnohými spojován. Organizátoři protestu Zdeněk Jandejsek i předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek dříve vystupovali na demonstracích Jindřicha Rajchla na Václavském náměstí v Praze. „Skopčáci skoupili všechny firmy a dneska nám diktují. Na druhé straně vysávají naši republiku jako pijavice, podívejte se, kolik peněz tady zůstane a jak si žijí naši občané. Nejsme občané druhé kategorie,” řekl například Dufek protestujícím.

Tagy:
demonstrace protest ODS Petr Fiala Praha Bohumír Dufek Malostranské náměstí Jindřich Rajchl Agrární komora České republiky