Fiala lije olej do ohně, tvrdí zemědělci. Už shromažďují traktory, do Prahy zamíří ve skupinách

Část farmářů míří s těžkou technikou na pondělní protest v Praze.

Protest zemědělců v pondělí zasáhne Prahu

Komplikovaná zemědělská politika Evropské unie je podle některých farmářů hlavním důvodem, proč s traktory a těžkou zemědělskou technikou vyjedou protestovat už v noci z neděle na pondělí před ministerstvo zemědělství. Organizátoři se ostře ohradili proti výrokům premiéra Petra Fialy (ODS), podle něhož se jedná o akci té části zemědělců, která se otevřeně hlásí k podpoře Ruska. Někteří stávkující se už shromažďují, do Prahy pojedou v několika skupinách.

Ukrajinská produkce válcuje českou, nemůžeme ji konkurovat. Zastavte evropský diktát. Takové výroky zaznívají od tuzemských sedláků. „Chceme upozornit na neúnosné podmínky, které se na nás hrnou poslední tři roky. Mluvím o administrativě, dovozu ukrajinské pšenice a Zelené dohodě,“ přiblížil jeden z nich.

K TÉMATU: Podezřelé ceny cukru. Antimonopolní úřad odhalil výrazné navýšení marží na pultech řetězců

Některé farmáře zvedly ze židle výroky ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) a předsedy vlády Fialy. Lidovecký šéf resortu ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že „organizátoři nemají se zemědělstvím nic společného“ a že se zemědělci „nechali vtáhnout dezinformační scénou“. Proti jeho a premiérovým slovům se rovněž ve vysílání CNN Prima NEWS ohradil mluvčí stávky Zdeněk Jandejsek, podle něhož Fiala „vypráví hlouposti“.

„Pan premiér svými slovy o napojení na Rusko ještě nalil olej do ohně. To je neskutečné, co plácá,“ tvrdí jeden z menších farmářů. Za ty, kteří přislíbili účast, se postavila i poslankyně Margita Balaštíková (ANO). „Jedná se o lidi, kteří se rozhodli konat, protože se dlouho slibovalo a nejednalo,“ prohlásila v pořadu 360°.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) řekl, že Evropská komise se má kvůli debatě o lepších podmínkách pro farmáře sejít už příští týden. „Především se jedná o plán na debyrokratizaci evropských zemědělských dotací,“ uvedl.

Agrární komora se od akce distancuje

Před možnými dopady Green Dealu dlouhodobě upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. „Dohoda je dusivá pro českou ekonomiku, což se nyní projevuje v zemědělství. Účastníci bojují o to, aby byly skutečně narovnány jejich podmínky, které jsou velmi tíživé,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová si myslí, že potraviny z takzvaných třetích zemí mohou být zdraví nebezpečné. „Vyrábějí se daleko levněji, jenže jsou rizikovější pro spotřebitele, protože v nich mohou být látky, které se u nás nesmí používat a jsou striktně zakázány,“ řekla.

Podle Výborného je systém „nejen u nás přeregulovaný“, což fatálně dopadá na domácí zemědělce. Agrární komora se od pondělní demonstrace distancuje, sama pořádá výstražný zemědělský protest ve čtvrtek 22. února. Ten se bude konat jak na hraničních přechodech, tak ve městech a vesnicích napříč regiony.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Exministr zahraničí Cyril Svoboda tvrdí, že KDU-ČSL musí bránit zemědělce i za cenu konfliktu s koalicí

Tagy:
potraviny demonstrace zemědělství stávka politika Petr Fiala dezinformace farmář dovoz zemědělci Praha Marek Výborný Agrární komora České republiky Potravinářská komora České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky Zdeněk Jandejsek