Podezřelé ceny cukru. Antimonopolní úřad odhalil výrazné navýšení marží na pultech řetězců

Kostkový cukr

Antimonopolní úřad upozornil na podezřelé zvýšení marží u cukru

Vyšetřovatelé Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při mapování výroby a trhu s cukrem zjistili podezřelé zvýšení marží v obchodních řetězcích. Provedli proto čtyři místní šetření, získané materiály teprve vyhodnocují. Novinářům to ve čtvrtek sdělil místopředseda ÚOHS Kamil Nejezchleb. Šetření reagovalo na výrazný nárůst maloobchodních cen na přelomu let 2022 a 2023.

Sektorové šetření se zabývalo všemi částmi trhu s cukrem, od pěstování cukrové řepy až po maloobchodní prodej. U pěstitelů cukrové řepy ani u výrobců cukru úřad neodhalil žádné náznaky zakázaných dohod nebo zneužití dominantního postavení. U maloobchodních prodejců ale úřad zjistil, že obchodní přirážka řetězců byla až do podzimu 2022 u cukru velmi nízká, v některých případech až záporná, cukr byl tedy prodáván pod nákupní cenou.

K TÉMATU: Inflace v Česku prudce spadla na 2,3 procenta. Naplňují se slova z mého projevu, ocenil Fiala

To se ale zásadně změnilo v posledních měsících roku 2022, kdy obchodní přirážky řetězců vystoupaly až přibližně na pět korun na kilogram cukru. Podle údajů Českého statistického úřadu cena cukru v obchodech začátkem roku 2022 činila 18,59 korun za kilo, začátkem roku 2023 už tato hodnota vystoupila na 35,16 korun.

„Přestože existovaly prokazatelně vyšší náklady v podobě nárůstu cen cukrovarů, zvýšených cen energií, platů zaměstnanců i obavy z vývoje inflace, nárůst obchodní přirážky mohl mít příčiny také v koordinaci jednání obchodních řetězců. Úřad proto k prověření tohoto podezření uskutečnil neohlášená místní šetření u čtyř obchodních řetězců, v jejichž průběhu zajišťoval možný důkazní materiál. Inspekce se účastnily téměř tři desítky pracovníků ÚOHS včetně forenzních specialistů,“ uvedl Nejezchleb.

Vyšetřovatelé prověřili desítky zaměstnanců v centrálách řetězců, kanceláře, počítače i mobily. Takto získaný materiál nyní úřad vyhodnocuje. Místopředseda ÚOHS ale upozornil, že uskutečnění místního šetření neznamená, že úřad zahájí správní řízení nebo dokonce vyměří pokutu.

Loni také ÚOHS prověřoval dodržování novelizovaného zákona o významné tržní síle ve 22 sektorových šetřeních, zatím zahájil čtyři správní řízení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko popelnicí Evropy? Na pultech jsou zrádné brambory z Francie, na degustaci pohořely

Tagy: