Premiér lže a vypráví hlouposti, říká mluvčí naštvaných zemědělců. Bludy nešíříme, brání se

Mluvčí stávky zemědělců a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek

Zemědělci jednají s ministrem Výborným

Vláda jedná s těmi, kteří nemají se zemědělstvím nic společného, prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Zdeněk Jandejsek, mluvčí protestu zemědělců a bývalý prezident Agrární komory ČR. Slova o politickém záměru demonstrace a propojení s dezinformační scénou odmítá, premiéra Petra Fialu (ODS) obvinil ze lži. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) tvrdí opak.

Podle Jandejska nemá premiér ani ministr zemědělství zájem s organizátory protestu mluvit. „Jednají jen s těmi, kteří nikdy nefungovali v zemědělství ani v potravinářství,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS. Firmy by podle jeho slov neměly být podporovány  na základě jejich velikosti, ale v souvislosti s kvalitní produkcí. Dotační podíl na zisku za rok 2023 podle Jandejska tvoří okolo dvou procent na sto korun výkonu.

K TÉMATU: Mezi farmáři to vře. Byrokracie v českém zemědělství je horší než v EU, varuje analytik

Mluvčí protestu tvrdí, že záměr akce nikdy nebyl politický. „Pan premiér pouze lže a vypráví hlouposti. Žádný vztah k Rusku přes dezinformační scénu nemám. Buď vláda přestane lhát a bude fungovat, nebo bude pokračovat a musí pryč,“ řekl.

Ministr Výborný na akci zemědělců nahlíží jinak. „Organizátoři nemají se zemědělstvím nic společného. Farmáři, kteří přislíbili účast, se nechali vtáhnout do víru politických ambicí kruhů, které jsou napojeny na dezinformační scénu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. Demonstrace má podle jeho slov jasný politický podtext.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Agrární ekonom Tomáš Maier tvrdí, že dovoz obilí z Ukrajiny nás neohrožuje

Tagy: