Mluvil jsem s maminkou, lidé mají strach. Já si emoce připouštět nemohu, přiznal Fiala

Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové (8)

Premiér Petr Fiala se snaží uklidnit veřejnost. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS uvedl, že mluvil s maminku a ta mu řekla, že už další válku zažít nechce. Také uvedl, že on sám si emoce připouštět nemůže, protože musí jednat racionálně. Dále prozradil, že v sobotu večer si dvakrát volal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, kterému slíbil, že Česko dodá další konkrétní zbraně.

„Nemohu si emoce připouštět, protože musím racionálně jednat. Co z nich má vyústit? Účinná pomoc Ukrajině. Oni opravdu bojují a jsou ve válce. Oni tam bojují za svobodný svět,“ prohlásil Petr Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dále uvedl, že je zapotřebí historická zkušenost, kterou východní a střední Evropa má.

„Máme jedinečnou zkušenost se zradou. A ani ta a ustoupení v Mnichově nezabránily tomu, aby došlo k válce. Pak si pamatujeme ještě tanky v ulicích. Lidi se bojí. A oprávněně. Telefonoval jsem si s maminkou a ta mi říkala, že se narodila za Masaryka, viděla německé okupanty a pak ruské a nikdy by si nemyslela, že zažije válku na Ukrajině. Nechce cizí vojska v ulicích,“ uvedl předseda vlády.

Ocenil i český národ a to, jak se k celé věci Češi postavili. „Mám neskutečnou radost z toho, jak se k tomu Češi postavili. Řada z nás tam má přátele. Musíme teď pomoct, jak jen můžeme,“ dodal Fiala.

Volal jsem si se Zelenským

Osobně si v sobotu večer dvakrát volal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, kterému slíbil, že dodá další konkrétní zbraně.

„Dvakrát jsme spolu mluvili, ale není to rozhovor mezi dvěma státníky, jak si ho mnozí představují. Byl to rozhovor s člověkem, který bojuje a je ve válce. Požádal mě o konkrétní zbraně a vojenskou techniku. Zjistil jsme, že to můžeme poskytnout, takže jsem to mohl při druhém telefonát přislíbit. Musíme dodávat teď, za měsíc může být pozdě. Nesmíme být formalisté a musíme udělat vše, aby ti, co bojují, měli šanci,“ uvedl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS Petr Fiala.

Tagy:
Ukrajina Petr Fiala Partie Terezie Tománkové vláda