Rozzlobený Zelenskyj osočil Rusy a zkritizoval i Bělorusko: Lhali, že se nedotknou civilistů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Štáb CNN Prima NEWS popsal situaci v ukrajinském Charkově

Prezident Volodymyr Zelenskyj poslal v neděli další vzkaz ukrajinským občanům. Ruské počínání v jeho zemi označil za pomstu a úmyslně zvolenou taktiku ničení měst či ubližování lidem. Zároveň nehodlá jednat s Rusy v Bělorusku, které má podle něj podíl na agresi proti Ukrajině.

Krátce poté, co ruská delegace údajně dorazila na jednání v běloruském Gomelu, prohlásil Zelenskyj, že se v Bělorusku sejít nehodlá. „Nyní se hodně mluví o jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou, která mohou ukončit válku a obnovit mír. Často zmiňují Minsk jako platformu pro tato jednání,“ řekl Zelenskyj.

Podotkl, že pokud by „nedošlo k žádným agresivním akcím z území Běloruska, byl by Kyjev připraven mluvit s Moskvou právě v Minsku“. „Když jste byli neutrální, mluvili jsme v Minsku. Setkali jsme se mnohokrát,“ vzkázal Bělorusům. Rusům jako místo k rozhovorům nabídl například Varšavu, Istanbul, Baku nebo Budapešť.

„Jakékoli jiné město nám vyhovuje. Město v zemi, z jejíhož území nelétají rakety. Jen tak mohou být jednání upřímná a skutečně ukončit válku,“ zdůraznil ukrajinský prezident, který i přes nabídku USA na evakuaci zůstává nadále v ostřelovaném Kyjevě. Během soboty například jednal s politiky ze západních zemí a zajistil Ukrajině další dodávky zbraní nebo munice.

Zelenskyj zároveň vyzval cizince, aby přijeli na Ukrajinu vytvořit legionářskou jednotku, která by se poté zapojila do boje proti ruské agresi. V prohlášení zveřejněném v Kyjevě po třech dnech tvrdých bojů apeloval na lidi z celého světa, aby přišli a pomohli bránit ukrajinskou svrchovanost proti invazi.

Útočí na civilisty

Opět odsoudil chování Ruska. „Lhali, že se nedotknou civilního obyvatelstva, ale od prvních hodin invaze ruské jednotky útočí na civilní infrastrukturu. Záměrně zvolili taktiku, aby porazili lidi a vše, co dělá život normálním. Elektrárny, nemocnice, školky, obytné domy, vše je každý den pod útokem. Za to, co okupanti dělají s Charkovem, Kyjevem, Oděsou a dalšími městy, si zaslouží mezinárodní tribunál,“ zdůraznil.

„Ruské zločiny proti Ukrajině nesou známky genocidy,“ dodal Zelenskyj. Ruská strana ale odmítá, že by útočila na civilní objekty, míří prý jen na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu. Slovy o údajné genocidě ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny Moskva v minulých dnech zdůvodňovala svůj první útok na Ukrajinu.

Štáb CNN Prima NEWS je v Charkově

Během nedělního rána pronikla ruská bojová vozidla do centra druhého největšího města na východě Ukrajiny Charkova. „Jsme v pořádku, ale nedokážeme určit rizika, proto se raději spojíme jen telefonicky. Nejde o vpád těžkou vojenskou technikou,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová přímo z Charkova.

Kameraman Ján Schürger byl zmonitorovat situaci kolem hotelu, ve kterém se štáb CNN Prima NEWS nachází. „Dva bloky od centra máme potvrzeno, že by tam měl být shořelý Kamaz. Všude jsou vidět vojáci, zatím by mělo jít jen o průnik jednotek. Jsou slyšet výstřely,“ dodal.

Sociálními sítěmi se ihned začaly šířit záběry ruských vojáků v centru města, ale také velké množství zničených konvojů.

Vojsko ruské federace nakonec obsadilo asi 50tisícové město Nova Kachovka, které leží na řece Dněpr a je tak na velmi dobré strategické pozici. Starosta Volodymyr Kovalenko podle BBC řekl, že ruské jednotky zajaly výbor města a odstranily všechny ukrajinské vlajky z budov.

Tagy: