Fiala o vraždě Roma v Brně: Národnost je až druhotná. Musíme hlavně potrestat násilí

Petr Fiala

Co na to premiér (6)

Nemůžeme tolerovat žádné násilí. O jaké jde národnosti, vždycky musíme vidět až sekundárně. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Narážel tak na případ násilné smrti v Brně, kdy měl romského mladíka při potyčce usmrtit muž ukrajinské národnosti. Premiér odsoudil projevy o údajné kolektivní vině. Naopak ocenil každého, kdo se snaží případné napětí mezi národnostními menšinami uklidňovat.

„Nemůžeme tolerovat žádné násilí, a to od kohokoliv vůči komukoliv. Vražda v Brně je tragédií. O jaké jde národnosti, vždycky musíme vidět až sekundárně. Žádná kolektivní vina tady neexistuje. Násilí musí být vyšetřeno a potrestáno,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Šokující slova kamaráda zavražděného Roma? Politici i média dělají mrtvého brouka

Velmi napjatá situace panuje v Brně od doby, kdy zemřel mladý muž romského původu poté, co ho začátkem června před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady pobodal sedmatřicetiletý cizinec. Podle nepotvrzených informací šlo o Ukrajince, což u části Romů vyvolalo protiukrajinské reakce.

Někteří Ukrajinci se prý v druhém největším českém městě necítí zrovna bezpečně. Fiala pochválil část společnosti, která se napjatou situaci snaží uklidnit.

„Chtěl bych velmi ocenit roli vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové i zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové. Obě odvedly obrovský kus práce a velmi zmírnily napětí. Věřím, že se situace postupně zklidní. Ukrajinská i romská národní menšina už násilí odsoudily a distancovaly se od projevů nenávisti,“ dodal Fiala.

Tagy: