GLOSA: Šokující slova kamaráda zavražděného Roma? Politici i média dělají mrtvého brouka

Chodili jsme podělávat gádže, Ukrajinci to tady úplně převrátili. Tato slova pronesl během sobotní pietní akce v Brně údajný kamarád romského mladíka, který zemřel násilnou smrtí po potyčce s mužem ukrajinské národnosti. I když se video kontroverzního proslovu rychle šíří po sociálních sítích, média i politici – s výjimkou ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) – prakticky mlčí. Dělat v tomto případě mrtvého brouka ale ničemu neprospěje. Jakékoliv xenofobní útoky – ať už na českou, ukrajinskou či romskou národnost – je třeba tvrdě odsoudit.

„Je mi líto, co se mu stalo. Miloval jsem ho. Naučil mě vařit. Bydlel jsem s ním. Ukázal mi, jak dřít v práci. Kopali jsme jako č*ráci lopatou. Chodili jsme podělávat gádže,“ řekl mladík během svého proslovu, zatímco mu část přítomných u brněnského Janáčkova divadla nadšeně tleskala. Řečník rovněž tvrdil, že vztahy mezi romskou a českou komunitou „byly v pořádku, dokud nepřišli Ukrajinci“. „Oni to tady úplně převrátili,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na pietě za zavražděného Roma promluvil i jeho kamarád. Ministra Blažka slova pobouřila

Netrvalo dlouho a video se dostalo na sociální sítě, kde většina uživatelů chování mladíka ostře odsoudila. A jak se zachovala média? Některé weby kontroverzní proslov zřejmě přehlédly či záměrně ignorovaly. Další si z řeči pouze vyzobaly hlášku: „Je mi líto, co se mu stalo. Miloval jsem ho.“ Skoro to vypadá, jako by měl člověk hlásící se k romské komunitě na rozdíl od ostatních morální právo na to „podělávat gádže“ a xenofobně se vyjadřovat o ukrajinském národu.

Jen si zkusme představit, jak by asi vypadalo veřejné mínění, kdyby český občan během piety u francouzské ambasády po teroristických útocích v Paříži v roce 2015, při nichž zemřelo 130 civilistů, do mikrofonu řekl, že „ti Syřané to tady úplně celé převrátili“ a že předtím „chodil podělávat cikány“.

Celý problém poměrně přesně vystihl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Že média vynechala z citovaného projevu vulgarity, chápu. Ovšem na rasistickou část upozornit měla. Kdyby český ‚ne-Rom‘ veřejně za potlesku davu vzpomínal, jak ‚podělával cikány‘, byl by to skandál a fašismus. Když to v obráceném gardu o ‚gádžích‘ řekne Rom a k tomu přidá výpady proti Ukrajincům, zamlčí se to,“ kritizoval člen vlády s tím, že popsané jednání médií považuje za nesprávné a škodlivé.

Opatrnost neznamená lhostejnost

Jenže média nejsou jedinou stranou, která tak trochu selhala. Spící brouky dělají také Blažkovi kolegové z vlády i ze Sněmovny, ať už jde o pětikoalici, nebo opozici. Výpady proti Ukrajincům přitom během piety nebyly zrovna ojedinělé. „My je tady nechceme,“ skandovali hlasitě někteří přítomní na konto Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí.

„Chápu rozhořčení Romů nad smrtí jednoho z nich. Můžete si být jisti, že policisté ji profesionálně prošetří. Děkuji všem, kteří se nenechali strhnout k nesnášenlivosti vůči Ukrajincům jako celku. Vždyť s paušalizací a negativními stereotypy mají sami Romové smutnou zkušenost,“ upozornil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Je pochopitelné, že politici jsou se svými výroky opatrní – obzvlášť v době, kdy hrozí národnostní nepokoje. Být v takové situaci obezřetný je nejen moudré, ale přímo žádoucí. Jenže schovávání hlavy do písku, když někdo mluví o Ukrajincích podobně jako jistí zástupci krajní pravice o Židech, je spíš lhostejnost či zbabělost.

Je dobře, že samotní romští představitelé projev kamaráda zavražděného mladíka ostře odsoudili. Učinili tak prostřednictvím neziskové organizace ROMEA, která k situaci vydala oficiální stanovisko. Pochvalu zaslouží také Romové a Ukrajinci, kteří se v sobotu sešli v Praze na Staroměstském náměstí. Tam se obě komunity spolu vyfotily a jejich zástupci přečetli prohlášení, v nichž se vymezili proti násilí a xenofobii.

Tagy: