Fiala: Opozice znovu rozděluje společnost. Extremistům jistě přišly pokyny z Moskvy

Premiér Petr Fiala na kongresu ODS

Petr Fiala obhájil post předsedy ODS

Premiér Petr Fiala (ODS) v sobotu znovu předstoupil před své spolustraníky s kandidátským projevem. Připomněl, že Česko čelí bezprecedentní uprchlické krizi a zkritizoval opoziční strany, že situace zneužívají pro další rozdělování společnosti.

„Naším hlavním úkolem je zvládnutí uprchlické vlny. Čelíme největší uprchlické vlně od druhé světové války. V žádném případě nejde o ekonomickou migraci. Pokud to nezvládneme, doplatí na to především naši občané. Je naší samozřejmou povinností pomoci ženám a dětem, které prchají před válečnými zločiny, kterých se dopouští Rusko,“ řekl Fiala ve svém projevu.

V souvislosti s uprchlickou krizí se tvrdě pustil do současné opozice. „Opozičním stranám mám za zlé, že zneužívají současnou situaci a znovu rozdělují společnost. Dělají, co umějí nejlépe – šíří dezinformace. Extremistům jistě přišly pokyny z Moskvy a populisté hledají, na čem mohou politicky vydělat,“ sdělil předseda ODS.

Kritizoval také expremiéra Andreje Babiše (ANO), který jeho vládu nazývá asociální. „Andrej Babiš má takový nedostatek vkusu, že si dovolí naši vládu nazvat asociální. Je to další věc, které nerozumí. My víme, že musíme pomoci všem, ale nejde to dělat rozhazováním,“ sdělil premiér s tím, že všem lidem v nouzi bude poskytnuta pomoc.

V úvodu projevu také rekapituloval. svých osm let v čele strany. „Když jsem zde stál před osmi lety poprvé, tak byla ODS na pomezí života a smrti. Dnes je opět v čele vlády a tvoří hlavní sílu v Parlamentu. Vypadá to jako triumf a že opět stojíme na vrcholu. Já to tak nevidím. Stojíme pod vrcholem na útesu a všude kolem nás jsou strmé srázy. Až tuhle situaci zvládneme, až poté si můžeme říct, že jsme na vrcholu a že jsme naši tvrdou práci zúročili,“ sdělil premiér.

Tagy: