Fiala popsal dojmy z Kyjeva: Těžko se o tom mluví, město je prázdné a všude jsou zátarasy

Premiér Petr Fiala (ODS) se vrátil z Ukrajiny do České republiky. (16.3.2022)

Premiér Petr Fiala o schůzce s prezidentem Zelenským po příletu z Polska (16.3.2022)

Těžko se o tom mluví, město je prázdné a všude jsou zátarasy, popsal premiér Petr Fiala (ODS) dojmy z obleženého Kyjeva, ze kterého se ve středu dopoledne vrátil. Spolu se svými protějšky z Polska a Slovinska tam byl podpořit Ukrajince.

„Těžko se o tom mluví, město je ve válce a je to vidět. Je vyprázdněno, opustilo ho asi milion lidí. Jsou tam zátarasy,“ popsal Fiala své dojmy z Kyjeva.

Jednání s vedením Ukrajiny podle něj probíhalo v prostorách, které byly alespoň trochu bezpečné. „Strach jsem neměl. Ale věděl jsem, že cesta se s riziky pojí. Ale ty by si každý měl na začátku vyřešit, a pak jednat tak, aby se nic nestalo,“ zdůraznil.

„Byl jsem až překvapen nejen statečností Ukrajinců a jejich vedení v čele se Zelenským, ale i jejich racionalitou, strategickým uvažováním, způsobem, jakým on a premiér vedou Ukrajinu. Musí to být strašně obtížné, když čekají, kdy bude město ostřelováno, a nevědí, kolik bude ztrát na životech,“ řekl obdivně.

„Měl jsem možnost vidět na vlastní oči, co prožívají, a lépe je pochopit. Ukrajinci si zaslouží náš obrovský obdiv a úctu,“ upozornil. Zároveň ocenil odvahu lidí, kteří jeli na Ukrajinu s ním, a poděkoval jim za doprovod.

Na Ukrajině bojují i za nás

„Musíme si uvědomit, že také bojují za nás, za naši svobodu a nezávislost. Musíme je podpořit, abychom jim dali najevo, že nejsou sami, a to konkrétním činem,“ dodal s tím, že je rád, že do Kyjeva jel. S prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským si prý mohli říct věci, které se přes telefon řeší obtížněji.

Fiala na Ukrajinu odjel spolu se svým polským a slovinským protějškem v úterý. O cestě informoval veřejnost na Twitteru. „Společně s premiérem Polska Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńskim a premiérem Slovinska Janezem Janšou jedeme jako představitelé Evropské rady do Kyjeva, abychom se setkali s prezidentem Zelenským a premiérem Šmyhalem,“ napsal.

Zároveň tehdy uvedl, že cílem návštěvy vojenské zóny je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti. Od české i zahraniční politické scény sklidil převážně podporu.

Tagy:
válka Polsko Ukrajina ODS Petr Fiala Evropská unie Slovinsko Mateusz Morawiecki Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Janez Janša